U DUBLINU SREDIŠNJA PROSLAVA PROŠIRENJA EU-A

Središnja proslava povijesnog proširenja EUa na 10 novih zemalja, održat će se u Dublinu, prijestolnici Irske, koja u ovom polugodištu predsjedava EUom, a u glavnim gradovima pristupajućih zemalja održat će se prigodne proslave, kao i u većini sadašnjih članica.

U Dublinu je proslava toga dana počela još 22. travnja raznim manifestacijama.

Sljedeće subote u Dublinu okupit će se 25 čelnika europskih država kako bi prisustvovali podizanju europske zastave. Središte irske prijestolnice bit će pretvoreno u europski sajam na kojem će biti predstavljene sve članice proširene EU, te tri zemlje sa statusom kandidata Bugarska, Rumunjska iTurska. U noći s petka na subotu u Dublinu će se prirediti veličanstveni vatromet nazvan Zvijezde mora.

I diljem Irske raznim manifestacijama obilježit će se taj dan. Svaka od deset novih članica bit će predstavljeno u 10 irskih gradova.

U svakoj od 10 novih članica organizirat će se zasebne svečanosti.

Dan uoči proširenja, u petak ujutro u Kranjskoj Gori, slovenski premijer Anton Rop primit će talijanskog premijera Silvija Berlusconija i austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela, Isti dan navečer u Novu Goricu/Goriziju, grad podijeljen između Slovenije i Italije, doći će predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

U dosadašnjim članicama EU-a također će se na razne načine obilježiti taj dan, osim u Luxembourgu, Grčkoj i tri skandinavske zemlje Danskoj, Švedskoj i Finskoj, koje ne pripremaju nikakve proslave.



(Hina) xsv ynab

Pročitajte više