Kapelica u Dubrovniku pretvorena u apartman. Ima 25 kvadrata, košta 120.000 eura

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Na stranicama jedne hrvatske agencije za prodaju nekretnina ponovo je izašao oglas u kojem se prodaje privatna kapelica od 25 metara kvadratnih, prenamijenjena u apartman. Smještena je u dubrovačkom naselju Lapad, a vlasnici za nju traže 120.000 eura. Ova je kapelica i ranije bila na prodaju, no očigledno bezuspješno. Inače, prije tri godine, umjesto novca, za kapelicu se nudila i zamjena za automobil.

Agent za nekretnine: Pozicija je nezahvalna, treba biti realan pri određivanju cijene

Na službenim stranicama agencije koja prodaje ovu nekretninu, iz koje nisu htjeli komentirati ovaj slučaj, piše da se radi o “izuzetno zanimljivoj nekretnini u samom centru Lapada neto površine 25 m2, s provedenom strujom i vodom”. Piše i da je vrsta objekta poslovni prostor.

“Izuzetna prilika za ovu nekretninu ako želite imati trajni doticaj s Dubrovnikom!”, stoji u opisu nekretnine.

Inače, kapelica je dosta “nezahvalno pozicionirana - izgrađena je ukoso te skoro manje od metra udaljena od susjedne stambene zgrade te usko priljubljena uz parkiralište. Dubrovački agent za nekretnine Frane Bezić za Index je prokomentirao prodaju ove kapelice. On kaže da svatko ima pravo prodavati ono što želi, ali da pritom treba biti realan u postavljanju cijene. Naime, kvadrat ove kapelice košta 4800 eura.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL 

Bezić objašnjava da se prodavatelji često povedu tezom da su cijene nekretnina u Hrvatskoj znatno skočile i nerijetko, posebice u atraktivnim mjestima poput Dubrovnika, i prelaze pet tisuća eura po kvadratu, ali naglašava da se tolika vrijednost ne odnosi i na starije stanove koji se ne nalaze na atraktivnim lokacijama i koji nisu renovirani.

“Ta kapelica seeprodaji već dosta vremena, čak nekoliko godina. Tada je još bila u funkciji, ali sada više nije. Svatko ima pravo prodavati ono što je njegovo. To što je riječ o kapelici, ne znači da ju se ne može prodati. Više nije blagoslovljena, u njoj se ne drže mise i prenamijenjena je u apartman.

Ipak, vrlo je upitno hoće li naći kupca. Prvo, zato što je lokacija dosta neatraktivna. Nalazi se pored parkinga tako da ljudi koji bi tamo živjeli ne bi imali nikakvu intimu. Kada bi se cijena prilagodila tome, vjerojatno bi kapelica pronašla svog kupca. Vjerujem da svatko želi zaraditi, ali na tržištu se zadržava jako puno nekretnina koje cjenovno ne odgovaraju potražnji”, kazao nam je Bezić.

Kvadrat kapelice košta 4800 eura. “Cijena je smiješna”

Na upit kako komentira cijenu kvadrata kapelice koja iznosi 4800 eura, Bezić kaže da je cijena smiješna i da bi po njegovoj gruboj procjeni kvadrat trebao biti oko dvije tisuće eura.

“To je smiješno, kvadrat bi trebao, po mojoj gruboj procjeni, koštati do dvije tisuća eura. U tom bi slučaju kapelicu bilo moguće prodati. Nažalost, kod nas u Hrvatskoj, a pogotovo na atraktivnijim lokacijama, vlasnici nekretnina, odnosno prodavatelji čuju da cijena nekretnina iznosi pet, šest pa i sedam tisuća eura po kvadratu i onda misle da njihova vrijedi isto, što često nije istina.

Čovjek treba biti realan po pitanju vrijednosti svoje nekretnine. U svijetu, pogotovo u Americi, to je bolje regulirano. Tamo svaka nekretnina ima stručnu evaluaciju i onda kupac odlučuje hoće li ju kupiti po cijeni koju je zadao vlasnik ili po cijeni evaluacije. Kod nas takvo nešto ne postoji, ali bi bilo dobro da imamo sličan sustav.

Treba znati kolika je zapravo vrijednost nekretnine koja je na prodaju. Ne može nekretnina koja je u novogradnji, smještena na ekskluzivnoj lokaciji imati istu cijenu kvadrature kao nekakva nekretnina u starogradnji, smještena na neatraktivnoj poziciji”, kazao nam je Bezić.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Na upit kako komentira da je do prije svega tri godine kapelica nuđena i u zamjenu za automobil, a sada njezinih 25 kvadrata košta 120.000 eura, Bezić odgovara:

“Prvo je bila zamjena za automobil. Upravo se po tome vidi da je skok u cijeni značajan. U svakom slučaju, ta nekretnina kao takva nije atraktivna. Da bi našla kupca, mora imati odgovarajuću cijenu”, kazao nam je Bezić.

Prenamjene vjerskih objekta nisu rijetkost, ali se uglavnom radi o znatno većim i zahvalnijim površinama

Prenamjene kapelica, crkvi i ostalih vjerskih objekata nisu neuobičajen slučaj, barem u ostatku Europe i svijeta. Pretežito se radi o znatno većim objektima od kapelice u Dubrovniku, a koji su uglavnom prenamijenjeni za potrebe pružanja ugostiteljskih usluga poput kafića i restorana.

Primjerice, u Veroni je crkva Santa Felicità iz 11. stoljeća prenamijenjena u pizzeriju. Ova je crkva kroz stoljeća bila uređivana pa ju odlikuje više umjetničkih stilova, od kojih se najviše ističe romantizam. Zidovi crkve oslikani su freskama koje datiraju iz 14. stoljeća i nekoć su u potpunosti prekrivale zgradu.

Jedna od fresaka s prikazom Kristova lica još uvijek se nalazi u građevini. Crkva je izgubila svoju prvotnu namjenu Napoleonovom reformom 1806. godine, prodana je u privatno vlasništvo i korištena za civilne potrebe. U međuvremenu je dio fresaka odvojen radi konzervacije i smješten u muzeje.

Santa Felicità; Foto: Službene stranice 

Primjer prenamjene crkve pronašli smo i u Edinburgu, gdje je crkva prenamijenjena u vrlo popularan bar u kojemu se često održavanju rock koncerti. Bar je otvoren 1998. godine i ima kapacitet od 900 mjesta.

Evo kako su bar opisali na službenim stranicama: “Stramash bar s glazbom uživo, Edinburgh – odakle početi... pa, masivno je. Ogromna pozornica, masivni bendovi, masivan zvuk, veliki plesni podij ispunjen divnim širokim osmijesima. A ekran koji prikazuje sve glavne sportske događaje toliko je masivan da ima svoj poštanski broj.

Tu je izvrsna živa glazba svake večeri u tjednu, a kuhinja poslužuje svježe pripremljenu hranu do ponoći - volimo misliti da imamo najbolju pizzu u gradu, ali prepuštamo vama da prosudite o tome. Stramash treba vidjeti da bi se vjerovalo - ne samo da je velik, već je i vrlo lijep i jedinstven prostor. Ne postoji drugo takvo mjesto u Edinburghu pa svratite malo”, stoji u opisu Stramasha, nekadašnje crkve, a sada mjesta koncerata.

Foto: Stramash, službena stranica 

U Americi od crkve napravili skate park

Jedan od zanimljivijih primjera prenamjene crkve pronašli smo u St. Louisu, gdje je velika, napuštena crkva prenamijenjena u privatni skate park. Ova gotička crkva iz 19. stoljeća prošla je kroz nekoliko transformacija. Prije službenog zatvaranja 1992. godine crkva je proglašena gradskom znamenitošću, a četiri godine kasnije priznata je kao nacionalno povijesno mjesto. Dolaskom skejtera crkva je iz imena Saint Liborius preimenovana u Sk8 Liborius.

Foto: Profimedia

Riječ je o zatvorenom skate parku unutar kojeg se nalazi oltar s grafitima. U dokumentarcu iz 2016. o Sk8 Liboriusu, dvojica skejtera raspravljala su o transformaciji kapelice iz napuštene zgrade u utočište za skejtanje. Navodno je St. Liborius bio "prilično uništen" kad su se tek uselili, a oni su izvukli pet kontejnera punih smeća iz prostora u kojem se nekoć okupljala vjerska zajednica. “Na neki način, to je stvarno postalo kao utočište za marginalne umjetnike i skejtere”, rekao je tada jedan od renovatora.

Foto: Profimedia 

Pročitajte više