U Dubrovniku počela proslava blagdana Sv. Vlaha

Misom trodnevnicom u crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku večeras je počela proslava blagdana dubrovačkoga zaštitnika sv. Vlaha, koji se slavi i kao Dan grada Dubrovnika.

Festu sv. Vlaha, dubrovačkoga parca (zaštitnika), Dubrovčani slave od 971., kad je po predaji noću između 2. i 3. veljače sv. Vlaho spriječio mletački napad na Dubrovnik.

Svetkovina sv. Vlaha počet će uobičajeno na blagdan Marije svijećnice, 2. veljače, tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem zaštitnikova barjaka na Orlandov stup. Festu će otvoriti dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić.

Uoči feste na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnica Dubravka Šuica uručit će priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama u prošloj godini. To bi, po prijedlogu Gradskog vijeća, trebali biti književnica Tereza Gović-Buconić, dirigent Frano Krasovac, Matica hrvatska u Dubrovniku, Dom za stare i nezbrinute ´Domus Christi´ te dobitnik nagrade za životno djelo Andro Knežević.

Na sam blagdan sv. Vlaha 3. veljače gradskim ulicama hodat će tradicionalna procesija, a svetkovini bi, kako se očekuje, trebali nazočiti predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

Pročitajte više