U Dubrovniku počeo festival komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji"

U Dubrovniku je večeras počeo festival komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji" koji će trajati do 9. rujna.

Na prvom koncertu, održanom večeras u Kneževu dvoru, nastupili su violončelist Mischa Maisky, "Bečki virtuozi" i violinist Julian Rachlin. Izvedena su djela Čajkovskog, Mendelssohna i Vivaldijeva "Četiri godišnja doba".

Mischa Maisky jedan je od najboljih svjetskih violončelista živi i radi u Belgiji. Dobitnik je mnogobrojnih diskografskih nagrada i ima ekskluzivan ugovor s tvrtkom Deutsche Grammophon s kojom surađuje od 1982. Rođen je u Rigi, a 1973. emigrirao je u Izrael. U studenom 1995., nakon 23-godišnjeg odsustva, nastupio je u Moskvi postigavši golem uspjeh.

Komorni ansambl "Bečki virtuozi" vodeći su glazbenici orkestra Bečke filharmonije, a visok su ugled potvrdili brojnim turnejama po Europi, SAD-u i Japanu.

Julian Rachlin 1998. proglašen je glazbenikom godine, a u srpnju 2000. postao je dobitnikom jedne od najprestižnijih nagrada u klasičnoj glazbi, nagrade Accademia Musicale Chigiana. Nastupio je s brojnim orkestrima, dirigentima i glazbenicima širom svijeta, a od rujna 1999. predaje na bečkom konzervatoriju. Ljubaznošću Nacionalne banke Austrije svira na violini iz 1741. godine.

Festival komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji" organizirala je dubrovačka agencija Rathanea pod pokroviteljstvom grada Dubrovnika.

(Hina) hš mć

Pročitajte više