U Egiptu zbog reportaže o policijskoj torturi uhićena novinarka "Al Jazeere"

EGIPATSKA policija je uhitila Huweidu Tahu Metwalli, novinarku katarske TV-kuće "Al Jazeera" pod optužbom za "vrijeđanje egipatskog ugleda i štetu egipatskim nacionalnim interesima".

Vjeruje se da iza te formulacije stoji slučaj reportaže koju je dotična novinarka napravila i u kojoj na izuzetno slikovit način pokazuje kako egipatska policija muči i seksualno zlostavlja osumnjičenika u pritvoru.

Originalna snimka zlostavljanja Imada Kabira

Prizor zlostavljanja je, inače, rekonstruiran uz pomoć glumaca, a odnosi se na slučaja Imada Kabira koji je izazvao velike kontroverze i rasprave o stanju ljudskih prava u Egiptu.

Imad Kabir, vozač kairskog minibusa je u četvrti Bulaq početkom siječnja prošle godine uhićen nakon što se umiješao svađu svog rođaka s policajcem. Kabira su potom ga policajci sodomizirali uz pomoć palice. Incident je zabilježen mobitelom, a u studenom se pojavio na Internetu.

Snimku incidenta možete vidjeti ovdje. UPOZORENJE: Riječ je o prizoru koji se ne preporučuje osjetljivim osobama.

Pod pritiskom javnosti egipatske vlasti su uhitile Islama Nabiha i Redu Fatiha - dvojicu policajaca koji su navodno mučili Kabira.

Međutim, Imad Kabir je nedavno uhićen vezi s istim slučajem radi kojeg je prethodno bio optužen te osuđen na tri mjeseca zatvora. Organizacije za ljudska prava su zabrinute zbog mogućnosti da Kabir bude podvrgnut novom zlostavljanju od strane kolega i prijatelja uhićenih policajaca.

Pored Kabirove snimke, nedavno se na egipatskim blogovima pojavilo nekoliko video-snimaka koji pokazuju egipatske policajce kako muče i zlostavljaju uhićenike, odnosno policijske kadete. Jedan od njih je i snimka žene koju policijski mučitelj tjera da prizna ubojstvo.

Egiptasko ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo kako je kod Huweida Taha Metwalli uhićena na putu u Katar, te da je kod nje policija pronašla preko 50 video-vrpci.

Sporno korištenje glumaca kako bi se ilustrirale scene mučenja je branio Hussein Abdel-Ghani, predstavnik "Al Jazeere" u Egiptu, ustvrdivši kako je to "dobro poznat i široko korišten način pravljenja dokumentarnih filmova".

D.A.

 

Pročitajte više