U ekološkoj akciji uklonjeno oko 4000 autoolupina u Hrvatskoj

U EKOLOŠKOJ akciji "Očistimo Hrvatsku od autoolupina" uklonjeno je gotovo 4000 automobilskih olupina s javnih prostora, divljih odlagališta te iz nacionalnih parkova i parkova prirode diljem Hrvatske.

Akciju je u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom za reciklažu metala CIOS-om proljetos pokrenuo magazin "Auto blic".

Organizatori u priopćenju navode da su od olupina temeljito očišćena neka privlačna turistička područja koja su, zahvaljujući akciji, ovogodišnju sezonu dočekala urednija i ljepša.

"Gomile metalnog otpada uklonjene su s otoka Hvara, Brača, Visa, Dugog otoka i tamošnjeg bisera prirode Telašćice, sa splitskog i dubrovačkog područja. Akcija se provodila i u unutrašnjosti zemlje: na Žumberku, u Šarengradu i na krajnjem istoku Hrvatske", napominju organizatori.

Također ističu da je u Parku prirode "Velebit" uklonjeno 870 automobilskih olupina, a s prilaznih staza Nacionalnom parku "Krka" i s područja kistanjske općine na reciklažu je odvezeno 820 automobila.

Tako su se gradovi i općine u toj akciji mogli osloboditi metalnog otpada koji nije samo ruglo i svjedočanstvo o neodgovornosti ljudi nego i velika opasnost za zdravlje, ističu organizatori.

Akciji su se, navode u "Auto blicu", osim lokalnih vlasti i udruga pridružili i brojni autozastupnici, a "Euroline" je prvi i novčano pomogao akciju, preuzevši pokroviteljstvo nad Dugim otokom.

Akcija "Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina" nakon ljeta nastavlja se na Mljetu, u Makarskoj, na Vranskom jezeru i na Medvednici.

Pročitajte više