U eksploziji u ruskom putničkom vlaku najmanje 40 mrtvih

U EKSPLOZIJI koja je prepolovila putnički vlak na jugu Rusije jutros je poginulo najmanje 40 i ranjeno 177 ljudi. Samoubilački bombaški napad su počinile četiri osobe - tri žene i jedan muškarac.

U samom napadu poginule su 34 osobe, dok ih je šest umrlo u bolnici, izjavio je predstavnik zdravstvene službe iz Stavropola.

U bolnice je primljeno ukupno 127 ljudi, od kojih je 12 u kritičnom stanju.

Šef ruske obavještajne službe FSB Nikolaj Petrušev je kazao je da su atentat počinile četiri osobe - tri žene i jedan muškarac.

Služba sigurnosti FSB ranije je objavila da je jedna žena detonirala eksploziju koja je prepolovila drugi vagon.

Do eksplozije je došlo u regiji Stavropol nedaleko od Čečenije gdje se separatisti sukobljavaju s ruskim vojnicima više od 10 godina. Vlak je putovao u grad Mineralnije Vodi, na jugu Rusije.

Glasnogovornik državnog tužiteljstva izjavio je da je pokrenuta istraga vezana uz terorizam. Iako je, po njegovim riječima, prerano za postavljanje precizne hipoteze o događaju, "evidentno je da je jedan od glavnih ciljeva terorista bio destabilizirati situaciju u regiji uoči parlamentarnih izbora" 7. prosinca.

Ministar unutarnjih poslova Boris Grizlov, čelnik stranke Ujedinjena Rusija koju podržava ruski predsjednik Vladimir Putin, izjavio je da će počinitelji biti pronađeni.

"Pronaći ćemo one koji su to učinili...Te životinje više se nikad neće moći osjećati sigurnima", rekao je Grizlov.

Za jutrošnju eksploziju nitko nije preuzeo odgovornost.

Sličan napad na vlak u ovoj se regiji dogodio 3. rujna 2003., kada je četvero ljudi poginulo, a 50 ih je ranjeno.

Putin najoštrije osudio atentat

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je bombaški napad u vlaku, ocijenivši to "pokušajem da se zemlja destabilizira uoči parlamentarnih izbora", prenijela je agencija Itar Tass.


"Kriminalci neće dobiti ništa ovime", prenijela je agencija njegove riječi.

"Specijalne službe čine sve da razjasne situaciju", rekao je Putin.

Očekuje se da će na ovim izborima porasti potpora političkim saveznicima Putina, koji vodi oštru politiku protiv čečenskog separatizma.

Iz svijeta stižu reakcije na napad, pa je belgijski ministar vanjskih poslova Louis Michel "najsnažnije" osudio "prijezira vrijedan čin protiv nedužnih ruskih civila", usmjeren na "destabilizaciju Rusije" dva dana uoči parlamentarnih izbora.

"Obiteljima stradalih i ruskoj vladi upućujem izraze najdublje sućuti", stoji u poruci belgijskog ministra.

Pročitajte više