U Energopetrol MOL ulaže 100 milijuna eura

HRVATSKO-mađarski konzorcij INA/MOL koji je kupio "Energopetrol", nakon modernizacije prodajne mreže planira preuzeti lidersku poziciju na bosansko-hercegovačkom tržištu. "Neću reći koliki udio planiramo dostići, ali mogu kazati da ćemo imati najjaču mrežu u BiH koja će zauzimati najveći udio na tržištu", kazao je Zolt Hernadi, predsjednik Uprave MOL-a.

Kako je tržište BiH za mađarsku kompaniju vrlo interesantno, najavljeno je da će se u "Energopetrol" uložiti oko 100 milijuna eura.

Neimenovani čelnik MOL-a je za Nezavisne novine kazao kako kompanija ne bi imala ništa protiv da gorivo za potrebe tržišta BiH nabavlja iz brodske rafinerije nafte ukoliko bi ono bilo zadovoljavajuće kvalitete. Istaknuo je da bi to za kompaniju bilo isplativo s obzirom na visoke troškove transporta goriva iz MOL-ove rafinerije u Mađarskoj. Do tada će za tržište BiH gorivo uvoziti iz vlastite Duna Rafinery, čiji je godišnji kapacitet 8,1 milion tona.

Na sjednici zakazanoj za 21. svibnja nadzorni odbor "Energopetrola" trebao bi izabrati nove članove tog tijela. Kandidirali su se Zolt Petho, direktor veleprodaje, i Karolij Robak, šef strateškog razvoja MOL-a. Dva člana u novom NO, koji će imenovati i novu upravu, imat će i INA, dok će jednog predstavnika imati Vlada FBiH. U novoj upravi MOL i INA imat će po tri direktora, a predsjednik uprave "Energopetrola" bit će iz INA-e.

Pročitajte više