Balenović: Dragičević je na čelo INA-e došao kao Savkin zet

Balenović: Dragičević je na čelo INA-e došao kao Savkin zet

DANAS je stranka Jedino Hrvatska u Zagrebu sazvala tiskovnu konferenciju pod nazivom "Predsjednik Mesić i INA" na kojoj je potpredsjednica stranke Vesna Balenović govorila o okolnostima imenovanja Tomislava Dragičevića na čelo INA-e, a pale su i mnoge teške riječi kao nepotizam i društvena odgovornosti.

Povod konferencije bila je izjava koju je Tomislav Dragičević dao na redovnoj tiskovnoj konferenciji kojom je novinare izvijestio o rezultatima poslovanja INA-e u 2006. godini. Dragičević je tom prilikom izjavio kako hajku protiv INA-e provode marginalne grupe ili pojedinci i daju si pravo procjenjivati što je u interesu države ili kompanije. Ulje na vatru dodao je i predsjednik Stipe Mesić svojom izjavom u kojoj je INA-u nazvao "društveno odgovornom kompanijom."

Jesu li građani Siska marginalna skupina?

"Zagađivanje kakvo se dešava u Sisku, u drugim razvijenim državama bi doživjelo zgražanje i osudu javnosti, te bi odgovorni bili kažnjeni zatvorskom kaznom do 10 godina i novčanom kaznom do 1,5 milijuna eura. Umjesto da bude kazneno gonjen Tomislav Dragičević i INA, upravo suprotno, doživljavaju čestitke s najvišeg državnog vrha, od samog predsjednika Stjepana Mesića, koji INA-u naziva 'društveno odgovornom kompanijom'. Time se Mesić otvoreno stavlja na stranu zagađivača i trovača okoliša i indirektno potvrđuje Dragičevićev stav da su građani Siska 'marginalna skupina'", rekla je Balenović.

Gospođa Balenović nije propustila ni podsjetiti novinare ni po kojoj je točno liniji Dragičević došao na čelo INA-e, optuživši tako državni vrh za neprikriveni nepotizam.

"Dragičević zaboravlja da na čelo INA-e nije došao u konkurenciji, kao najbolji među kandidatima, već kao Savkin zet, po preporuci predsjednika Mesića. Po dolasku HDZ-a na vlast zadržao je fotelju zahvaljujući kompromisima i trgovini između Sanadera i Mesića. Dakle niti u jednom slučaju nije prevladala stručnost, već isključivo nepotizam. Istovremeno, u Agenciji za zaštitu okoliša, za direktoricu je postavljena Dragičevićeva supruga, Savka Kučar Dragičević. Time je došla u mogućnost da zataji informacije o ekološkim incidentima kompanije, koji vodi njezin suprug Tomislav. To je eklatantan primjer sukoba interesa", smatra Balenović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak na mjesto zločina

"Nakon mnogobrojnih afera koje su pratile rad Tomislava Dragičevića u INA-i proteklih sedam godina i mnogobrojnih kaznenih prijava koje kupe prašinu u državnom odvjetništvu, predsjednik Stjepan Mesić ga nažalost kani još nagraditi i mjestom veleposlanika u Moskvi. No, niti to ne treba čuditi, jer je INA nedavno prodala nalazišta 'Bijele noći', koja su se nalazila upravo u Rusiji. Nafta iz 'Bijelih noći' pokrivala je polovicu potreba Hrvatske. U trenutku prodaje, 'Bijele noći' su vrijedile 2 milijarde dolara, a zahvaljujući Dragičeviću, naplatili smo samo oko 36 milijuna dolara, što odgovara vrijednosti jednog tankera. Pa zato Dragičevićevo imenovanje za Rusiju, kao u filmu, podsjeća na povratak na mjesto zločina", kaže Balenović, i ističe kako država ima različit pristup ekološkim incidentima. Nakon nedavne tragedije u Karlovcu, koja je rezultirala smrću Zdravka Martinovića, zabranjen je rad Karlovačkoj pivovari. "Zašto država nije reagirala identično i u slučaju INA-e u Sisku? Trebaju li se i po ulicama Siska dešavati smrti da bi se napokon zaustavili zastarjeli i neispravni pogoni Sisačke rafinerije?", pita se Balenović.

"Društveno neodgovorni predsjednik"

Balenović je na konferenciji, govoreći u ime stranke Jedino Hrvatska, iznijela zahtjeve stranke prema državnom vrhu čije ispunjenje bi trebalo napokon istjerati istinu na vidjelo. Prvi je zahtjev da se predsjednik Mesić povuče svoju izjavu da je INA "društveno odgovorna kompanija" i javno se ispriča građanima Siska kako ne bi i sam postao "društveno neodgovorni predsjednik". Jedino Hrvatska nadalje zahtjeva da Mesić preispita odluku o imenovanju Tomislava Dragičevića ambasadorom u Moskvi, te da se utvrdi kaznena odgovornost Dragičevića i ostalih članova Uprave INA-e za dosad počinjene ekološke incidente. U svom posljednjem zahtjevu stranka Jedino Hrvatska poziva na izdavanje hitnog Rješenja o privremenom zatvaranju svih pogona Sisačke rafinerije koji su sudjelovali u ekološkim incidentima do njihove obnove, za vrijeme koje će radnici primati 100% plaće.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara