U Francuskoj pronađeni ostaci stotina vojnika iz Prvog svjetskog rata

SKUPINA arheologa u Fromellesu istražuje masovnu grobnicu za koju vjeruju da sadrži tijela oko 400 britanskih i australskih vojnika iz Prvog svjetskog rata.

Dosad je pronađen dio ljudske ruke, a vojnici su nastradali u vojnoj akciji 1916. godine koja je pretrpjela puno ljudskih gubitaka, javlja BBC. Rezultate iskapanja željno iščekuje rodbina nastradalih vojnika koja se nada da će njihovi voljeni napokon dobiti dostojan pokop.

Bitkom kod Fromellesa trebalo je odvratiti njemačke vojnike od bitke kod Somme. Zbog lošeg planiranja akcija je bila potpuni krvavi promašaj zbog čega su se pogoršali odnosi između australskih i britanskih zapovjednika. Za Australiju bili su to najveći gubici u cijelom ratu. Naime, 5 tisuća australskih vojnika je bilo ubijeno, ranjeno ili zarobljeno te je samo u prvih 27 sati borbe izgubljeno 2 tisuće života.

Oko tisuću i pol vojnika izgubila je i Velika Britanija. Istraživanje provode arheolozi s instituta iz Glasgowa koji trenutno istražuju teren gdje vjeruju da se nalazi jama u koju su Nijemci bacali tijela vojnika. Iskapanje pomno prate i australski vojnici čiji general Mike O'Brien ističe važnost otkrića za cijelu Australiju. Radove također nadgleda britanska komisija za ratne grobnice i odvija se uz pristanak francuske, britanske i australske vlade. Ukoliko se tijela pronađu države će morati odlučiti hoće li ih ekshumirati i ponovno pokopati ili ostaviti pa sagraditi memorijalni centar.

J.M.
Foto: Livenews

Pročitajte više