U Francuskoj ubijen kritičar čečenskog režima, sumnja se da je motiv politički

Screenshot: You Tube

FRANCUSKA policija istražuje ubojstvo čečenskog blogera, otvorenog kritičara predsjednika Ramyana Kadrzrova, javlja CNN. Naime, Imran Aliev pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u francuskom gradu Lilleu.

44-godišnji Aliev je imao kanal na YouTubeu gdje je otvoreno kritizirao režim predsjednika Kadrzrova, kojeg podupire Rusija. A istražitelji vjeruju da je Aliev poznavao svog ubojicu.

Policija traga za 35-godišnjim Čečencem

Prema neslužbenim informacijama, dvije osobe prijavile su se u sobu prošle srijede, a sljedećeg dana oko 11 sati ujutro recepcioner je otišao provjeriti gosta u sobu te je pronašao Alievo mrtvo tijelo, a drugog muškarca nije bilo. Policija sada traga za 35-godišnjim Čečencem koji je trenutno glavni osumnjičenik za ubojstvo. I vjeruje da bi motiv ubojstva mogao biti politički. Inače, ovo je posljednje u nizu brojnih ubojstava poznatih čečenskih disidenata koji žive u Europi posljednjih godina. A organizacije za ljudska prava upozoravaju da su ta ubojstva zapravo upozorenja drugim kritičarima.

Vjeruje se da je Aliev žrtva ruskog upozorenja

Musa Taipov, čečenski novinar koji živi u Francuskoj, za ubojstvo Alieva je na svom Facebooku optužio Rusiju. Inače, Aliev je imao četvero djece te je živio u Belgiji.

Mansur Sadulaev, predsjednik Čečenske udruge za ljudska prava, koja je smještena u Švedskoj, rekao je kako je Aliev bio oštri kritičar čečenskog režima. I on je za ubojstvo optužio Moskvu. 

“Ubijen je kao upozorenje drugima”, rekao je Sadulaev te je dodao kako se zastrašuje svakog tko kritizira ili se protivi režimu Ramzana Kadyrova. Kadyrov je bivši vojni zapovjednik poznat po svojoj brutalnosti i povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Još jedan čečenski disident ubijen je prošle godine u Berlinu

“Protivnici ruskog režima i podržavatelji čečenske nezavisnosti, posebice oni koji to otvoreno govore, u stalnoj su opasnosti u EU i drugim zemljama”, rekao je Sadulaev te je podsjetio i na druge slučajeve ubojstava i pokušaja ubojstava protivnika ruskog režima poput nedavnog ubojstva Zelimkhana Khangoshvilija u Berlinu.

Taj čečenski disident ubijen je u kolovozu u Berlinu kada je išao u džamiju. Borio se protiv ruskih snaga u drugom čečenskom ratu. Osumnjičeni za ubojstvo uhićen je nakon nekoliko sati, a imao je rusku putovnicu. No slučaj još uvijek nije riješen jer osumnjičeni odbija govoriti, a iz Rusije niječu umiješanost, dok Njemačka odbija uperiti prst u Moskvu bez valjanih dokaza.

Pročitajte više