U Francuskoj umrlo još 330 ljudi, Macron: Prerano je za planiranje ljetovanja

Foto: EPA

U FRANCUSKOJ je u protekla 24 sata od covida-19 umrlo 330 osoba, priopćila je u utorak glavna uprava za zdravstvo, nekoliko dana prije ukidanja izolacije koje je još puno nepoznanica, napose što se tiče ljetovanja.

Od izbijanja epidemije koronavirusa umrlo je ukupno 25.531 osoba, pokazuju najnoviji podaci, koji Francusku smještaju među najteže stradale zemlje svijeta.

No pritisak na odjele intenzivne njege i dalje slabi, a s njih je otpušteno 266 pacijenata u protekla 24 sata. Na intenzivnoj njezi je još 3430 pacijenata oboljelih od covida-19, što je upola manje nego prije mjesec dana.

Francuska u ponedjeljak treba početi s popuštanjem izolacije u kojoj je provela gotovo dva mjeseca. No povratak u "normalu" neće biti moguć tako brzo, barem još nekoliko tjedana.

Macron: Prerano je za planiranje ljetovanja

Tako je francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak upozorio da je "prerano" za planiranje ljetovanja.

"Znat ćemo početkom lipnja", ocijenio je u razgovoru za televiziju.

"Ograničit ćemo velika međunarodna putovanja, pa i za ljetne godišnje odmore. Ostat ćemo u Europi, možda ćemo ih morati smanjiti" ovisno o epidemiji, upozorio je nakon posjeta školi u okolici Pariza.

Dakle, izlazak iz izolacije mogao bi biti veoma spor. U prvo vrijeme kretanje će biti ograničeno na sto kilometara od kuće. Trgovine će moći raditi, ali ne i barovi, restorani i kina. Plaže će ostati zatvorene, a festivali, koji se zadnjih tjedana otkazuju jedan za drugim, i velika sportska događanja s više od 5000 ljudi bit će i dalje zabranjeni.

Pročitajte više