VIDEO U garaži splitske Fregate otkrili ilegalnu instalaciju: "Sve smo prijavili policiji, a voda se i dalje krade"

Foto: Index

U SPLITSKOJ Fregati od početka godine vlasnici poslovnih prostora dobivaju neočekivano visoke račune za vodu. Nedavno su stavili digitalne vodomjere i u prvo vrijeme računi su bili u redu, no od veljače je potrošnja neobjašnjivo skočila.

Stomatolog dr. Brano Tot i predstavnici vlasnika poslovnih prostora Ivica Ćurković i Damir Roda Ćosić krenuli su s istragom vodovodnih instalacija koja ih je odvela u podzemlje.

U zabitom dijelu garaže, desetak metara pod zemljom, otkrili su ilegalni priključak koji vodi do jednog kafića. Situaciju je evidentirao i vodoinstalater koji je na teren izašao po nalogu upravitelja zgrade Tehnoplasta te Odsjeka za otkrivanje kvarova i neovlaštene potrošnje Vodovoda i kanalizacije.

Roda i ostali podnijeli su kaznenu prijavu policiji, no pomaka nema ni nakon tri tjedna. Policija uopće nije napravila očevid na terenu, a iz Vodovoda kažu da nisu u mogućnosti intervenirati jer se sporna instalacija nalazi iza njihovog mjerila. Preporučili su oštećenicima samopomoć, tj. da sami prekinu ilegalni dovod.

"Zadnjih mjeseci imao je potrošnju nula, a nama se potrošnja drastično povećala"

Dr. Tot je inicirao istragu.

"Moja potrošnja je bila oko 200 kuna, a od drugog mjeseca mi dolaze računi oko 500 kuna. Na ovom mjerilu za vodu nalazi se 12-ak suvlasnika prostora. Kada se zbroje pojedinačne potrošnje, vidi se da nas 12-ak trošimo oko 33 kubika vode, a na očitanju od drugog mjeseca izlazi 70 - 75 kubnih metara, što znači da 40-ak kubika negdje nestane. To nam je bilo sumnjivo. Nemoguće je da toliko vode negdje pušta. Ovo smo slučajno otkrili jer se instalacija nalazi u zabitom dijelu garaže gdje ima puno cijevi", priča dr. Tot. 

"Otkrili smo da se jedan od susjeda bespravno prikopčao na našu vodovodnu cijev i da nam uzima 40-ak kubika vode mjesečno. Napravio je konstrukciju tako da može povremeno uzimati s našeg, a povremenog sa svog mjerila", kaže dr. Tot. 

Pokazuje nam na dvije cijevi i objašnjava o čemu se radi. 

"Na broju 53 bio je njegov stari priključak za poslovni prostor. Prije nekog vremena zatražio je poseban priključak, to je ova zelena cijev. Na početku priključka je mjerilo. To mjerilo čita vodu koja prolazi kroz zelenu cijev. Stara instalacija ostala je na ovom dijelu, tako da povremeno koristi obje instalacije. Svoju gotovo uopće ne koristi. Zadnjih mjeseci imao je potrošnju nula, a nama se drastično povećala potrošnja. Evo i sada troši našu vodu, a svoju ne troši", tvrdi dr. Tot. 

Roda: Ovo je presedan, policija zna da se voda krade, a i dalje se ništa ne poduzima

Predstavnik vlasnika poslovnih prostora Ivica Ćurković kaže da nakon predaje prijave policiji nisu dobili nikakav poziv za razgovor. Inspektor je, međutim, navratio kod prijavljenog vlasnika kafića koji se potom javio Ćurkoviću.

"Slučaj smo prijavili policiji. Oni su zaprimili dokumente i dosad nam se nisu javili. Jedino su se javili tom gospodinu koji je zvao na telefon i rekao da je kod njega bio inspektor. Mislim da je ovdje sve jasno. Vodovod je bio, dao je mišljenje iz kojeg se vidi da je točno ovo što smo rekli", kaže Ćurković. 

Roda se žali da nema nikakvog pomaka i da se voda i dalje krade unatoč njihovoj prijavi nadležnim službama.

"Mi smo poduzeli sve potrebne radnje, prijave su predane, od stručnih osoba Vodovoda smo dobili zapisnik koji je potvrdio da se voda krade i dobili smo zapisnik od ovlaštene osobe koja se bavi tim stvarima. Istu stvar je konstatirala. Policija je 15 dana upoznata s tim da se voda krade. Ja sam jučer zvao inspektora koji mi je rekao da se javim na 192. Rekao sam mu da se voda i dalje krade i da treba nešto poduzeti. On mi je kazao da predmet ide na Državno odvjetništvo. Oni mogu reagirati tek za pola godine ili godinu, a dotad on može slobodno krasti vodu. Čovjek je hrabar, pod prismotrom policije i dalje krade vodu. To je presedan, to treba hitno riješiti. Ruga se i nama i policiji", kaže Roda.

Prijavljeni vlasnik kafića: Lažno sam optužen

Kontaktirali smo i prozvanog vlasnika kafića. Tvrdi da ništa nije istina. Šokirao se kada je čuo da je u inspekciji bio i djelatnik ViK-a. Njega, kaže, nitko nije zvao.

"Lažno sam optužen. Ja sam doznao da se nešto događa kada me posjetio inspektor iz policije. Ništa od ovoga što je navedeno nije točno. Četiri mjeseca kafić nije radio i zbog toga je potrošnja bila 0. Nema šanse da ja koristim nešto što nije moje. To je sve laž. Ovo ovdje može okrenuti tko hoće i reći: "Krade", kazao nam je prijavljeni vlasnik. 

Pročitajte više