U godinu dana 40 posto više neplaćenih računa: Tvrtke duguju oko 30 milijardi kuna

FINANCIJSKA agencija objavila je još jednu grupu podataka koji nikako neće usrećiti ministra financija Ivana Šukera, a odnose se na nepodmirene obveze pravnih osoba i obrtnika u Hrvatskoj.

Po tim podacima, krajem svibnja je u Hrvatskoj bilo 30,06 milijardi kuna nepodmirenih računa što je za 362 milijuna kuna više nego mjesec ranije. Katastrofalan pokazatelj za hrvatsko gospodarstvo je  podatak da su dugovanja tvrtki i obrtnika, u odnosu na svibanj prošle godine, veća za 41,6 posto ili preračunato u valutu to iznosi 8,8 milijardi kuna.

Građevinari najviše duguju

Oko 30 tisuća pravnih osoba kod kojih je zaposleno oko 43 tisuće radnika dugovalo je oko 24,5 milijardi kuna, dok je oko 39 tisuća obrtnika sa 25 tisuća zaposlenih dugovali gotovo 5,6 milijardi kuna. Broj nesolventnih pravnih osoba je u odnosu na svibanj prošle godine porastao za 29,5 posto.

U strukturi nepodmirenih obveza do 60 dana i od 61 do 180 dana najviše ima građevinara i to s udjelom od 34,2 posto i 23,2 posto, a slijedi ih trgovina. Iz Vlade upozoravaju kako više od 12 milijardi duga imaju tvrtke koje nemaju niti jednog zaposlenog. Takvih tvrtki je čak 19.215.

Brža likvidacija poduzeća

S prošlotjedne sjednice Vlada je Saboru poslala dopune Stečajnog zakona prema kojemu će Porezna uprava moći pokrenuti stečajni postupak za tvrtke koje nemaju zaposlenih, a blokirane su duže od 60 dana.

Pročitajte više