Grčku pogodio najjači toplinski val u zadnjih 35 godina, temperature idu i do 45 °C

Ilustracija: EPA

GRČKA je pogođena najgorim vrućinama od 1987., prije više od 30 godina, upozorio je premijer Kiriakos Micotakis, u trenutku kada bi u nekim regijama temperatura mogla narasti do 45 stupnjeva Celzija.

Od četvrtka Grčka prolazi kroz toplinski val, čiji se vrhunac očekuje danas i sutra, rekli su meteorolozi. Ta je zemlja sličnim toplinskim valom bila pogođena 1987. On je najviše zahvatio Atenu i ostavio za sobom više od tisuću žrtava, što zbog nedostatka klimatizacijskih uređaja što zbog atmosferskog zagađenja.

Na Peloponezu i do 45°C

"Suočavamo se s najgorim vrućinama od 1987., što dovodi do velikog opterećenja elektroenergetske mreže", dodao je Micotakis nakon sastanka s dužnosnicima grčkog operatera za distribuciju struje Admieja. Micotakis je rekao da će vlasti učiniti sve što mogu, a od stanovnika je zatražio da ograniče uporabu struje, pogotovo početkom poslijepodneva i tijekom noći.

Meteorolozi su predvidjeli temperature od 40 do 42 stupnja Celzija na otocima i 41 do 43 na kontinentu, s maksimalnih 44 i 45 na Peloponezu i u Tesaliji. U Ateni će temperature prijeći 40 stupnjeva, s maksimalna 43 stupnja.

Više požara buknulo je tijekom vikenda u Grčkoj, posebno na Rodosu i na Peloponezu. Ta dva požara se smanjuju, a vatrogasci se još uvijek trude staviti ih pod kontrolu.

Pročitajte više