U HAC-u je protuzakonito donositi antikorupcijske mjere?!

"ZAŠTITIT ćemo radnike koji utemeljeno prijave korupciju u tvrtki i nagraditi ih s 10 posto od iznosa štete", najavili su prije dva dana iz uprave Hrvatskih autocesta (HAC) i već danas poručili - da će odustati od odluke! Inicijativa je krenula od šefa Nezavisnog cestarskog sindikata (NCS) Mijata Stanića, kojemu je iz uprave poručeno da 10 posto nagrade za zviždače nikako ne može u kolektivni ugovor, jer se time, navodno, krši zakon.

"Sigurno nećemo pristati da se iz kolektivnog ugovora izbaci odredba koja će radnike HAC-a još više motivirati da prijavljuju korupciju. Oni koji se protiv nje grčevito bore kažu da će biti zloporaba, iako smo u ugovor stavili da lažni prijavitelji mogu dobiti izvanredni otkaz", kaže Stanić.

Protiv nagrade za zviždače - Udruga "branitelja" HAC-a

Napadi na nagradu za zviždače krenuli su iz Udruge branitelja i poštovatelja Domovinskog rata HAC-a, koja se na Stanića obrušila preko radničkog biltena.

"Mi se pitamo čija su to sredstva od 10 posto koja bi netko nekome dao? Pa naša, dragi zaposlenici, to su sredstva HAC-a", kažu u ovoj udruzi. 

Iza Udruge branitelja i poštovatelja, tvrdi Stanić, stoje direktor Sektora za održavanje Stjepan Klarić i njegov zamjenik Željko Krapljan, dvojac koji je ovog sindikalista napadao od prvog dana javnog angažmana u otkrivanju brojnih HAC-ovih afera: od dvostrukog bojenja tunela, do trafostanica na autocesti Zagreb-Split koje je HAC Dalekovodu preplatio više stotina milijuna kuna.

Krapljana i Klarića je kao glavne karike koruptivnog lanca u HAC-u označio i pokajnik Uskoka, koji je u rujnu prošle godine Indexu ispričao da su u tvrtki bili vodeći "mitomani", koji su džepove podebljavali skupljanjem mita za zapošljavanje novih radnika.

Pismo premijerki: Od vas ne očekujem ništa


Stanić tvrdi da su zviždači u HAC-u zadnjih godina doživljavali isključivo pritiske i prijetnje otkazom.  Ako su dosad riskirali samo čir na želucu od straha da će im biti otkriven identitet, zašto ubuduće ne bi bili propisno nagrađeni, ukoliko bi njihovom prijavom tvrtka uspjela vratiti nezakonito izvučeni novac, dakle spasiti 90 posto iznosa, a ostatkom honorirati zviždača? Stanić je zbog sabotiranja odluke jučer pisao premijerki Kosor.

"Sindikat je predložio nagrade jer smo se uvjerili da dosadašnji poticaji za prijavu korupcije nisu bili dovoljni. Potom je Udruga branitelja i poštovatelja Domovinskog rata HAC-a preko biltena izvršila pritisak na upravu da to izbaci iz kolektivnog ugovora. Uprava traži da odredbu izbrišemo. Od vas ne očekujem ništa, samo sam vas želio upoznati s našim daljnjim aktivnostima, jer u sindikatu nećemo stati na pola puta bez obzira na cijenu i na to tko nas pokušava spriječiti", poručio je Stanić premijerki.

U pismu stoji da iz Nezavisnog cestarskog sindikata već tri godine upozoravaju Upravu i Nadzorni odbor HAC-a, ministra Kalmetu i Vladu, o svim pritiscima kojima su izloženi, ali da nitko nije pokazao ni najmanje volje da ih oslobodi , pa će, piše Stanić premijerki, zaštitu potražiti kod međunarodnih institucija.  

Zviždači u državnim tvrtkama: obećanje ludom radovanje

Ovo je u zadnjih mjesec dana već druga najava nagrade zviždačima iz državnih tvrtki, koja se prvo slavodobitno najavi, pa ekspresno povuče. Slično je bilo i s Vesnom Balenović: njoj je predsjednik NO-a Ine Davor Štern prvo javno obećao da će je vratiti na posao i dati joj ured u kojeg će radnici anonimno iz bez pritiska prijavljivati korupciju, ali je idućeg dana odustao od svega.

Pročitajte više