U HDZ-u održana komemoracija generalu Bobetku

U SREDIŠNJICI HDZ-a danas je, u nazočnosti stranačkih kolega i članova obitelji, održana komemoracija preminulom generalu Janku Bobetku koji je bio njezin član i saborski zastupnik.

U prigodnom govoru predsjednik HDZ-a Ivo Sanader istaknuo je kako je umro čovjek čiji životni put može više, bolje i vjerodostojnije svjedočiti o dijelu povijesti hrvatskog naroda nego udžbenici povijesti. Politički i vojni uspjesi generala Bobetka govore sami za sebe, a sve njegove bitke se čine mnogo za jedan život, rekao je Sanader. U turbulentnoj povijesti bio je subjekt i stvaratelj, nije se obazirao na posljedice, nije kalkulirao i nije se štedio ostajući dosljedan cijeli život visokim moralnim načelima, poštenju i domoljublju. General Bobetko ovaj je svijet napustio bez i najmanje mrlje. Ponosni smo na njegovo djelo i što smo s njime dijelili nepokolebljivu želju za pravdom i slobodom i što je u HDZ-u vidio ostvarenje svojih političkih ideala i ostao njezinim visokom dužnosnikom do kraja života. Osoba Janka Bobetka i njegova neumorna energija, idealizam i djelo, ostat će neizbrisivi u povijesti našeg naroda, kao i u svijesti i srcu svih članova HDZ-a, rekao je Sanader.

Podsjetio je na generalovu značajnu ulogu u antifašističkoj borbi, i potom stradavanje pod komunističkom politikom. Nije se ustručavao izraziti svoj stav i mišljenje, rekao je Sanader, podsjetivši da je odlukom Josipa Broza smijenjen na staljinistički način, a karijera naglo prekinuta.

Nakon prvih višestranačkih izbora na kojima je hrvatski narod podržao i izabrao program dr. Franje Tuđmana i HDZ-a i nakon srpske agresije na Hrvatsku, Janko Bobetko odlazi u svoj drugi rat - Domovinski u kojem će do punog izražaja doći njegova zrelost i iskustvo. Svojim pobjedama stvorio je karizmu generala pobjednika, a hrvatskim bojovnicima podizao moral boraveći uvijek uz bojišnice pokazujući im da se ne boji i da vjeruje u njihovu spremnost i sposobnost za izvršenje i najsloženijih zadaća, rekao je Sanader.
Dodao je da je Domovinski rat bio antifašistički, jer se hrvatski narod u njemu borio protiv fašističke velikosrpske politike.

"I zato nećemo dopustiti nikakvu reinterpretaciju novije hrvatske povijesti. Domovinski rat je bio pravedan, obrambeni, legitiman i osloboditeljski i tu istinu i ulogu generala Bobetka u Domovinskom ratu nitko neće mijenjati", poručio je Sanader.

Pročitajte više