U HNK premijera opere "Don Carlos"

Jedna od najizvođenijih i najpopularnijih Verdijevih opera "Don Carlos" večeras je premijerno izvedena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu pod dirigentskim vodstvom Daniela Liptona i u režiji JeanaLouisa Grinde.

Scenograf predstave je Erich Chevalier, kostimografkinje su Irena Sušac i Chiara Donato.

Premijera je ostvarena u koprodukciji s Kraljevskom valonskom operom iz Liegea, a financijski su je potpomogli i Društvo pokrovitelja HNK.

Večerašnja premijera pjevana je na talijanskom izvorniku. Glavne uloge tumačili su Paata Burchuladze, kojega je zagrebačka publika upoznala 2002. kada je tumačio Borisa Godunova u istoimenoj operi. Burchuladze će u Don Carlosu osim interpretacije Filipa II. pjevati i Velikog inkvizitora u svim izvedbama opere u ovoj sezoni. U ostalim ulogama nastupili su također inozemni pjevači Barbara Haveman (Elizabeta), Maurizio Comencini (Don Carlos), Kwang Keun Lee iz Seula (markiz Rodrigo Posa), Branislav Jatić iz Novog Sada (Veliki inkvizitor te Dubravka Šeparović-Mušović (princeza Eboli), Ivana Kladarin (Tebaldo), Luciano Batinić (stari redovnik), Ivo Gamulin (kraljev glasnik) i drugi.

Giuseppe Verdi se za libreto te opere koristio istoimenim Schillerovim djelom "Don Carlos" u kojemu je pronašao dominantnu ličnost kralja Filipa, romantičnu ljubav Carlosa i Elizabete. Prema pisanju glazbene kritike, to je drama u kojoj je razrađen sukob između dužnosti i intimnog osjećaja potreba da se sreća žrtvuje u ime časti. U toj operi prisutan je i Verdijev antiklerikalizam, pobuna protiv nemilosrdne crkvene vlasti - Inkvizicije.

Neraskidivost ljudskih sudbina Verdi je magistralno izrazio glazbom zadivljujućeg bogatstva, izražajnosti i psihološke dubine i danas toliko prisutne u životu i doživljavanju čovjeka, napominje se u programskoj knjižici.

Protagoniste te Orkestar i Zbor Opere HNK publika je večeras pljeskom nagrađivala na otvorenoj scenim, a pogotovo na kraju premijerne izvedbe.

U prepunom gledalištu premijeri su bili nazočni predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom, ministar kulture Božo Biškupić, brojni kulturni i javni djelatnici i ljubitelji opere.

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više