U hrvatskim zatvorima 3010 zatvorenika, 12 posto više nego 2001.

U hrvatskim je zatvorima trenutačno 3.010 zatvorenika što je u odnosu na 2001. porast od 12 posto, izjavio je pomoćnik ministrice pravosuđa Ivan Damjanović na sastanku upravitelja kaznionica, zatvora i centara za izobrazbu i odgojnih zavoda koji je u organizaciji Ministarstva pravosuđa danas održan u Petrčanima kod Zadra. L

Kako je rekao Damjanović, najviše je osuđenih zbog imovinskih kaznenih djela - 31 posto, slijede zatvorenici osuđeni zbog kaznenog djela ubojstva ili pokušaja ubojstva- oko 18 posto .

Govoreći o obrazovnom statusu, 44 posto zatvorenika ima srednju stručnu spremu, a 31 posto završenu samo osnovnu školu. Visoku školsku spremu ima 21 zatvorenik u Hrvatskoj, izjavio je Damjanović.

Po riječima pomoćnika Damjanovića, zabrinjavajuća je činjenica da se u posljednje tri godine dogodio najveći porast maloljetnih zatvorenika. Dok ih je 2001. bilo samo 19, ove godine ih je 41.

Prosječna duljina zatvorske kazne je pet godina i četiri mjeseca, 35 posto zatvorenika osuđeno je na zatvorsku kaznu dužu od pet godina.

Kao najveći problem zatvorskog sustava pomoćnik ministrice je spomenuo minus od oko 22 milijuna kuna koji je posljedica ulaska zatvorskog sustava u sustav PDV-a.

Kao najvažnije projekte za 2004. , pomoćnik ministrice Damjanović je najavio uređenje starih i izgradnju novih objekata za smještaj zatvorenika u kaznionici u Glini.

(Hina) xima yvkn

Pročitajte više