U Hrvatskoj 35 posto stanovništva s povišenim krvnim tlakom

U HRVATSKOJ oko 35 posto stanovništva ima povišeni krvni tlak, a samo osmina oboljelih se adekvatno liječi, istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Kako živjeti s visokim tlakom".

Visoki tlak (hipertenzija) jedan je rizičnih čimbenika koji pridonosi nastanku bolesti srca i krvnih žila, vodećih uzroka smrtnosti i glavnog javnozdravstvenog problema u Hrvatskoj, rečeno je na skupu u organizaciji Zbora novinara koji prate zdravstvo i medicinu HND-a i farmaceutske tvrtke "GlaxoSmithKline".

Hipertenzija najčešće ne izaziva nikakve tegobe pa polovica oboljelih niti ne zna da ima povišeni tlak, već se javlja liječniku tek kada se jave posljedice na krvožilnom sustavu, upozorio je predstojnik Interne klinike KBC-a "Rebro" Željko Reiner.

Osim toga, 50 posto osoba koje znaju za bolest se ne liječi, a polovica onih koji se liječe prima neadekvatnu terapiju, rekao je Reiner naglasivši da pravilno liječenje visokog tlaka može smanjiti smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za 20 posto.

Povišeni tlak najčešće se javlja nakon 30. godine života, no zbog modernog načina života sve više pogađa i mlađe osobe, rekla je ravnateljica Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Mirjana Jembrek Gostović.

Smatra se da je tlak povišen kada prelazi vrijednosti 140/90 po milimetru žive - ako su u tri mjerenja vrijednosti povišene može se govoriti o bolesti, dodala je.

Neurolog Zlatko Trkanjec iz KB-a Sestre milosrdnice istaknuo je da smanjenje povišenog tlaka za 5 milimetara žive smanjuje opasnost od moždanog udara za 40 posto.

Stručnjaci ističu da se hipertenzija može jednostavno otkriti, kontrolirati i liječiti, te preporučuju redovite kontrole i uzimanje lijekova, te promjenu načina života.

Na okruglom stolu također je prezentirana studija "ELSA" o učincima visokog tlaka na aterosklerozu, nakupljanje masnoća u krvnim žilama. Studijom je dokazano da čak 99 posto oboljelih od hipertenzije boluje i od ateroskleroze.

Pročitajte više