U Hrvatskoj bi vojni rok mogao postati neobvezan

KAKO stoji u izmjenama Zakona o obrani koje je prihvatila Vlada i dostavila Hrvatskom saboru, isti bi, uz suglasnog predsjednika RH, mogao donijeti odluku da se novaci više ne pozivaju na obvezu služenja vojnog roka ako to dopuste sigurnosne procjene i ukupno stanje obrambenog sustava.

Obvezno služenje vojnog roka moglo bi, prema neslužbenim najavama, biti ukinuto 2008. godine.

Kako je danas izjavio ministar obrane Berislav Rončević, Vlada bi, prema njezinu prijedlogu, odlučivala o sudjelovanju hrvatskih vojnika u međunarodnim vojnim vježbama izvan Hrvatske u sklopu međunarodnih obrambenih organizacija kojima je Hrvatska pristupila (Partnerstvo za mir i NATO), a u njezinoj bi nadležnosti bilo i odlučivanje o sudjelovanju vojnika drugih država u pružanju humanitarne pomoći.

U Vladinom prijedlogu upućenom Hrvatskom saboru također stoji i da se brišu vremenska ograničenja za sudjelovanje hrvatskih vojnika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu, te će hrvatski vojnici ubuduće umjesto dvije, između misija u Hrvatskoj morati boraviti - godinu dana.

Prema izmjenama u spomenutom zakonu, iste predviđaju mogućnost dragovoljnog služenja vojnog roka, što bi se omogućilo i ženama, te osnivanje vijeća za obranu koje bi razmatralo temeljne dokumente u području obrane i pratilo provedbu reforme obrambenog sustava.

Vlada je također odlukom priznala da će umirovljeni časnici i dočasnici koji svojim nedoličnim ponašanjem u javnosti nanesu štetu ugledu oružanih snaga budu kažnjeni gubitkom prava na nošenje vojne odore.

Pročitajte više