U Hrvatskoj ipak nema kravljeg ludila

U MINISTARSTVO poljoprivrede u petak su došli rezultati analize moždanog tkiva krave za koju se sumnjalo da je zaražena kravljim ludilom.

Analizu je izvršio referalni laboratorij Europske unije smješten u Weybridgeu u Velikoj Britaniji, a rezultati analize kažu kako je nalaz negativan.

Po utvrđenoj proceduri laboratorij u Waybridgeu o tim će rezultatima obavijestiti i sve nadležne institucije EU-a.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković 16. veljače je na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestio da su tri testiranja u laboratoriju Hrvatskog veterinarskog instituta na GSE sumnjive krave dala pozitivan rezultat, ali je to trebao potvrditi i referalni laboratorij EU u Weybridgeu (Velika Britanija).

U nedjelju su uzorci mozga sumnjive krave odnijeti u referalni laboratorij u Weybridge.

Krava je bila stara pet godina simentalske pasmine s obiteljskog gospodarstva u Ivankovu, koja je 13. veljače bila upućena u klaonicu na redovito klanje bez uočljivih simptoma ili bilo kakvih sumnji na bolest.

Iz domaćeg je uzgoja, a majka i baka bile su joj uvezene u Hrvatsku.

Vlasnik krave: Pokazalo se da sam bio u pravu

Stočar Ivan Cerančević iz Ivankova, za čiju se petogodišnju kravu Šanu unatrag tjedan dana sumnjalo da je bila zaražena kravljim ludilom, još uvijek, kako kaže, ne može "zbog prevelikog stresa osjetiti sreću" nakon vijesti iz Velike Britanije da je test na kravlje ludilo negativan.

"Znao sam da nije luda. Bila je to najmirnija krava u mojoj štali, a takve nisu lude", rekao u razgovoru s novinarima Cerančević dodajući kako još uvijek zbog prevelike izloženosti javnosti, na koju nije navikao, ne osjeća sreću zbog saznanja da u Hrvatskoj ipak nema kravljeg ludila.

"U proteklih tjedan dana moja obitelj i ja bili smo izloženi velikom stresu. Trajalo je predugo, ali mi je sada drago da je sve gotovo i da možemo nastaviti živjeti normalno", kazao je dodajući kako i danas tvrdi, kao i prije tjedan dana, da je kravu Šanu nakupcu prodao s urednom dokumentacijom.

"Dao sam mu papire, a on je pogledao ušnu markicu, utjerao kravu u kamion i otišao. Jedino nije htio uzeti pasoš za kravu", prisjeća se te napominje kako "nema pojma ni o kakvom crnom tržištu, niti zna za njega, niti je njegov dio".

Na pitanje novinara kako su u proteklih tjedan dana, koliko je trajala neizvjesnost oko navodne zaraženosti krave iz njegove štale, reagirali mještani Ivankova, Cerančević kaže da je "selo oduvijek bilo selo".

"Kada je sve počelo, svi su u selu govorili da je to izmišljotina, a sada će vjerojatno reći da država sigurno nešto skriva", dodaje dok odlazi prema štali u kojoj danas drži jedanaest goveda od kojih je pet krava.

"I njih, kao što sam hranio i Šanu, oduvijek hranim isključivo onim što dobijem sa zemlje - sijenom, zobi i mljevenim kukuruzom. Nikakvim pripravcima, čija se prisutnost obično može osjetiti već po mirisu", navodi te dodaje kako danas s njim i njegovom obitelji još nije kontaktirao nitko iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Sumnja da je krava s imanja Ivana Cerančevića oboljela od navodnog kravljeg ludila objavljena je prošloga tjedna nakon što su tri testa mozga i leđne moždine ukazala na mogućnost kravljeg ludila. U javnosti je ubrzo izbila afera oko cijeloga slučaja nakon što se saznalo da je svjedodžbu o zdravstvenom stanju krave nakupcu izdala ambulanta Veterinarske stanice Vinkovci koja nema koncesiju za ivankovačko područje.

U tijeku je opsežna kirminalistička istraga kako bi se utvrdio tijek kupnje i transporta krave Šane od imanja Ivana Crnčevića do klaonice Pivac kod Vrgorca u kojoj je krava zaklana.

Vukovarsko-srijemskoj policiji sinoć se u pratnji odvjetnika predala osoba koja je prevezla kravu Šanu od imanja Cerančevićevih do klaonice u Dalmaciji. U javnosti se nagađa kako je riječ o dugogodišnjem nakupcu stoke iz Orolika Milenku Pribičeviću čiji identitet policija, međutim, još uvijek ne želi potvrditi jer je u tijeku kriminalistička obrada.

Index.hr/Hina

Pročitajte više