U Hrvatskoj nova podvrsta omikrona. Koliko je zaraznija i koliko nas štiti cjepivo?

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

NAKON što su u Sloveniji u četvrtak potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikrona, nazvane BA.2, iz HZJZ-a stiže potvrda da je podvarijanta potvrđena i u Hrvatskoj. HZJZ je potvrdio pet slučajeva zaraze novom varijantom omikrona. 

"Trenutno je potvrđeno pet slučajeva zaraze podvarijantom omikrona BA.2. U tijeku je epidemiološka obrada zaraženih, kao i bliskih kontakata, te će se po prikupljanju svih relevantnih informacija izvijestiti javnost", rekao je ministar Vili Beroš za N1.

Spomenuta podvarijanta ranije je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima ne izaziva jače simptome. "Upravo su stigli rezultati ECDC-a. Ono što znamo je da se BA.2 čini zaraznijom, no zasad nemamo informacija o kliničkoj slici pacijenata", kazala je Ivana Pavić Šimetin za HRT.

Kaić: Oni koji su preboljeli omikron, bit će imuni na podvarijantu

O slučajevima podvarijante omikrona BA.2 u Hrvatskoj govorio je za N1 epidemiolog Bernard Kaić. "Da, u rezultatima sekvenciranja od prošlog tjedna od uzoraka uzetih 2 tjedna ranije, među 800-tinjak detektiranih slučajeva omikrona bila su 4 te druge varijante", rekao je Bernard Kaić.

"Zasad se ne zna je li opasnija. Postoji naznaka da je malo zaraznija, ali ne bih rekao da je velika razlika. Isto tako izgleda da nema utjecaja na efikasnost cijepljenja ni na zaštitu stečenu preboljenjem. Dobro je da izgleda da oni koji su preboljeli standardnu omikron varijantu, da će biti imuni na ovu novu", rekao je Bernard Kaić.

Potvrđena u više od 40 zemalja

Podvrstom BA.2 u Velikoj Britaniji se u prvih deset dana siječnja zarazilo najmanje 400 ljudi. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja. Popis PANGO navodi da je 79 posto dosad dokazanih infekcija ovim sojem potvrđeno u Danskoj. Nakon toga slijede Velika Britanija (6%), Indija (5%), Švedska (2%) i Singapur (2%).

Stručnjaci kažu da varijanta BA.2 nije razlog za paniku. Podvrsta BA.2 je prvi put identificirana početkom prosinca i od tada se proširila u 49 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, piše CNN.

"Među svim lozama omikrona ova ukazuje na najveći porast slučajeva. Ali moramo biti oprezni kada tumačimo ove podatke jer je veću učestalost mnogo lakše registrirati od manjeg broja slučajeva", rekao je stručnjak za zarazne bolesti Ramon Lorenzo-Redondo s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg u Chicagu.

Danska studija: Varijanta BA.2 je 33 posto zaraznija 

Podvarijanta omikrona BA.2, koja se vrlo brzo proširila Danskom, prenosivija je od češće BA.1 podvarijante i još je vjerojatnije da će se njome zaraziti i cijepljeni, pokazala je nova danska studija. Između prosinca i siječnja provedena je studija, čija je svrha bila analizirati širenje zaraze koronavirusom u više od 8500 danskih kućanstava.

Ona je pokazala da je vjerojatnost da će osobe zaražene podvarijantom BA.2 zaraziti ostale oko sebe 33 posto veća u usporedbi s osobama zaraženim varijantom BA.1.

Studija je pokazala i da 'izvorna' podvarijanta BA.1 uzrokuje više od 98 posto slučajeva zaraze omikronom, no njegov 'bliski rođak' BA.2 vrlo je brzo postao dominantna vrsta u Danskoj, svrgnuvši BA.1 s trona u drugome tjednu siječnja.

Trevor Bedford, komputacijski virolog u Centru za istraživanje raka Fred Hutchinson, koji prati evoluciju koronavirusa, proučio je podatke u GISAID-u i prošlog petka na Twitteru napisao da BA.2 predstavlja oko 82 posto slučajeva zaraze u Danskoj, devet posto u Velikoj Britaniji i osam posto u SAD-u.

Veća šansa za prijenos zaraze u kućanstvu

"Zaključujemo da je omikron BA.2 suštinski znatno prenosiviji od BA.1 te da istodobno posjeduje značajke koje zaobilaze imunosni sustav te tako dodatno smanjuju zaštitni učinak cijepljenja protiv covida", zaključili su znanstvenici koji su proveli studiju.

Studiju, koja još nije prošla stručnu recenziju, proveli su znanstvenici sa Statens Serum Instituta (SSI), njihovi kolege sa Sveučilišta u Kopenhagenu te iz Danskog zavoda za statitsiku i Danskog tehničkog sveučilišta.

"Ako ste u vlastitome kućanstvu bili izloženi podvarijanti omikrona BA.2, vjerojatnost da ćete se njime zaraziti u roku od tjedan dana iznosi 39 posto. Da ste umjesto podvarijantom BA.2 bili izloženi varijanti BA.1, vjerojatnost da se zarazite u roku od tjedan dana iznosila bi 29 posto", pojasnio je voditelj i glavni autor studije Frederik Plesner, dodavši kako saznanja ukazuju na to da je BA.2 oko 33 posto zarazniji od BA.1.

Britanska agencija: Nema dokaza da umanjuje učinkovitost cjepiva

Agencija za sigurnost u zdravstvu Velike Britanije (HSA) provela je preliminarnu analizu procesa traganja za bliskim kontaktima zaraženih u periodu od 27. prosinca 2021. do 11. siječnja 2022. godine u Engleskoj. Prema njoj izgleda da je transmisija virusa unutar kućanstava veća među kontaktima osoba koje su zaražene podvarijantom BA.2 od onih koje su zaražene drugim podvarijantama. 

HSA je u izvještaju podnesenom 28. siječnja kazala da nije pronašla dokaze da različite forme omikrona umanjuju učinkovitost cjepiva. 

Razlika između varijanti BA.1 i BA.2

Poput klasične verzije omikrona, i BA.2 ima velik broj promjena, oko 20, na proteinu šiljku. Međutim, za razliku od omikrona, BA.2 ne stvara određeni potpis na laboratorijskim testovima, što znači da na prvi pogled može nalikovati drugim varijantama covida-19.

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost u četvrtak je objavila izvješće u kojem navodi da trenutna cjepiva štite otprilike jednako dobro od BA.2 kao i od originalne varijante.

Znanstvenici navode kako ih ne iznenađuje pojava druge podvrste omikrona i da je tako nešto bilo za očekivati s obzirom na to da oko polovice svjetske populacije još uvijek nije cijepljeno protiv koronavirusa.

"Jako bi me iznenadilo ako se, s trenutnim stanjem imunološkog statusa globalne populacije, ne pojavi još više varijanti", rekla je virologinja Angela Rasmussen sa Sveučilišta Saskatchewan.

Postoje 4 podvarijante omikrona

Reuters je napisao pregled dosad svih poznatih informacija o novoj podvarijanti omikrona.

BA.1 oblik omikrona bio je zaslužan za 98.9 posto svih zaraza koronavirusom na svijetu zaključno s 25. siječnja 2022. godine. Riječ je o svim zarazama koje su prijavljene u javnoj bazi podataka za praćenje virusa GISAID. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je nekoliko zemalja prijavilo porast slučajeva zaraze podvarijantom omikrona BA.2. 

Osim BA.1 i BA.2, WHO priznaje još dvije podvarijante omikrona - BA.1.1.529 i BA.3. Sve te podvarijante omikrona u bliskom su srodstvu, ali svaka sadržava mutacije koje mijenjaju njeno ponašanje. 

Kućni testovi prepoznaju novu varijantu

BA.1 se lakše prati od prethodnih varijanti virusa jer nema jedan od tri gena koje cilja obični PCR test. Pretpostavlja se da je BA.1 podvarijanta uzrokovala sve slučajeve zaraze kod kojih je uočena takva kombinacija gena. Ni podvarijanta BA.2, poznatija kao "skrivena" podvarijanta, nema spomenuti gen.

Znanstvenici je ipak prate na isti način na koji su pratili i prethodne varijante, uključujući i deltu. Preciznije, broje genome virusa koji se predaju bazama podataka poput spomenutog GISAID-a. Kućni testovi mogu prepoznati podvarijantu BA.2, ali ne i pokazati koja je varijanta virusa uzrokovala zarazu, piše Reuters. 

"Dobra vijest je da cjepiva pomažu da ljudi ne završe u bolnicama i ne umru"

Dr. Egon Ozer, stručnjak za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Feinberg Sveučilišta Northwestern u američkom gradu Chicagu, drži da je važno otkriti imaju li osobe koje su se zarazile podvarijantom BA.1 zaštitu od oblika BA.2.

"Toga su se pribojavali u Danskoj, gdje su neka žarišta u kojima je zabilježen velik broj slučajeva zaraze podvarijantom BA.1 prijavila porast zaraza podvarijantom BA.2", rekao je Ozer.

"Ako osobe koje su se zarazile podvarijantom BA.1 nisu zaštićene od podvarijante BA.2, tada bi trenutni val zaraza mogao nalikovati dvogrboj devi. Prerano je za reći hoće li se to dogoditi", dodao je Ozer.

"Dobra vijest je ta da će cjepiva i booster doze pomoći da osobe ne završe u bolnicama te da ne umru", zaključio je Ozer. Preliminarna analiza danaskog Statens Serum Instituta je pokazala da nema razlike kada je posrijedi rizik od hospitalizacije u osoba zaraženih podvarijantom BA.2 u odnosu na one koji su zaraženi s BA.1.

Pročitajte više