U Hrvatskoj pošti leglo korupcije?



DRAGUTIN LESAR dostavio je Nacionalnom antikorupcijskom vijeću nekoliko stotina stranica dokumenata vezanih za potencijalno kriminalne radnje u Hrvatskoj pošti, a vijeće je zaključilo da treba te podatke poslati na mjerodavne institucije.

Članovi Vijeća na sjednici su se složili da oko 300 stranica dokumenata pokazuje kako je moguće da u Hrvatskoj pošti ima još elemenata korupcije te su zatražili očitovanje Nadzornog odbora i Uprave HP-a, ali i Vlade. Dokumenti su poslani i DORH-u, od kojega je zatraženo da se očituje oko toga je li poduzeo kakve korake, i ako nije, zašto nije.

Odbili javno svjedočiti

"Dobio sam veliki broj anonimnih prijava, i u jednom trenutku sam putem interneta naveo kako ne želim primati više nikakve dokumente dok se ne sazna tko su pošiljatelji i stoji li iza svega vjerodostojan izvor", ispričao je za Index Lesar, koji nije želio puno govoriti o detaljima i sadržaju samih dokumenata ni načinu na koji su oni došli do njega.

"Kad se uspjelo doći do određene količine dokumenata koje se moglo okarakterizirati kao vjerodostojne, odlučio sam ih proslijediti predsjedniku Vijeća. Autori su mi poznati, kao i pošiljatelji, i ponudio sam im da javno svjedoče jučer, ali oni su to zasad odbili, jer se boje represije. Kad dobijemo odgovor DORH-a, ponovno će se razmotriti mogućnost javnog svjedočenja", rekao je Lesar.

Poznata imena

Dodao je i kako je dio dokumenata možda "protuzakonito označen kao tajna", iako nije htio komentirati što misli pod tim.

U medijima se moglo pročitati kako se u dokumentima spominje desetak "buljubašića", ljudi koji u HP-u primaju velike novce, bez da se pojavljuju na poslu. Navodno se spominju i neka otprije poznata imena, kao što su tvrtke Fimi-Media Nevenke Jurak, Masol Ratka Mačeka, pa čak i Autokuća Zubak i osiguravajuća tvrtka Sokol Marić. Ništa od toga zasad nije potvrđeno, ali možda postane ako se Lesarovi izvori odluče javno obratiti državnim tijelima.

Pročitajte više