U Hrvatskoj premalo katoličkih škola

Ravnateljica zagrebačke Opće ženske gimnazije "Sestara milosrdnica" Berislava Grabovac smatra da bi država trebala jače poduprijeti otvaranje katoličkih škola u Hrvatskoj.

"One svojim programima mladima nude cjelovitost znanja, jasan pogled na svijet, kršćanski svjetonazor, a polaznici su lišeni svake manipulacije", izjavila je Berislava Grabovac na današnjoj konferenciji za novinare uoči Devetoga svjetskog dana posvećenog života koji Crkva slavi 2. veljače, na Svijećnicu.

Konferenciju su sazvale Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara na kojoj su njihovi predstavnici govorili o redovničkom prinosu školstvu u Hrvatskoj.

Po riječima Berislave Grabovac u zemljama s manje katolika nego u Hrvatskoj ima više katoličkih škola. Izrazila je nezadovoljstvo što se današnje hrvatsko drušvo olako odriče važnosti katoličkih škola koje su u povijesti imale važnu ulog u vjeri i kulturi hrvatskoga naroda.

Predsjednica Unije časna sestra Emila Barbarić je, govoreći o povijesti katoličkog školstva, naglasila da je redovništvo dalo temelje katoličkom školstvu u Hrvatskoj. Iznijela je podatak da u Hrvatskoj danas ima deset katoličkih srednjih škola.

Berislava Grabovac istaknula je kako je prva katolička srednja škola u Zagrebu otvorena 1845. zaslugom pripadnica reda Sestara milosrdnica. One su već 1848. uvele instituciju školovanja učitelja koje je trajalo sto godina, do ukinuća 1945., dolaska komunizma na vlast, podsjetila je Grabovac.

O problematici školstva govorio je i ravnatelj Salezijanske gimnazije u Rijeci don Niko Tunjić.

Nakon radnog dijela dodijeljene su novinarske nagrade "Posvećeni život" kao priznanje za najbolja novinarska dostignuća koja na vjerodostojan način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba i zajednica.

Nagrade su dobili Svjetlana Martinović, novinarka Hrvatskoga katoličkog radija, i Branimir Stanić, novinar "Glasa koncila".

(Hina) xta ymc

Pročitajte više