U Hrvatskoj uskoro kućni test na HIV, stručnjaci skeptični

KUĆNI test na prisutnost virusa HIV-a u krvi pod nazivom "HIV Rapid" za mjesec dana trebao bi se pojaviti na hrvatskom tržištu, no stručnjaci upozoravaju da njegovi rezultati nisu potpuno pouzdani.

"HIV Rapid" je imunokromatografski test koji već za 15 minuta, na temelju kapljice krvi, daje rezultat, rekao je Hini Ivan Marchiotti, predsjednik Uprave tvrtke "Biognost" koja distribuira test.

Na istom principu funkcioniraju testovi za trudnoću i testovi na droge koji se već godinama koriste u Hrvatskoj. Test će sadržavati sav potreban pribor i prodavati se po cijeni od 99 kuna.

Iako Marchiotti tvrdi da je "HIV Rapid" 99 posto pouzdan, stručnjaci imaju negativno mišljenje prema takvim testovima jer smatraju da često pokazuju pogrešne rezultate.

To načelno mogu biti testovi za orijentaciju, no točno utvrđivanje trebalo bi se obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama, ističe Vitomir Burek, pročelnik odjela za dijagnostiku AIDS-a Klinike za infektivne bolesti.

U zdravstvenim ustanovama se u slučaju pozitivnih rezultata uvijek rade i dodatni testovi, dok kod kućnih testova to nije moguće, pa može dovesti do nepotrebne panike, dodaje Burek.

Stručnjaci stoga preporučuju svim osobama koje se žele testirati na HIV da to obave u zdravstvenim ustanovama.

Pročitajte više