Međunarodna konferencija o AIDS-u u srpnju u Parizu

Podudarajući se s dvadesetom obljetnicom otkrivanja AIDSa i s početkom prodaje sljedećega u nizu četiriju novih lijekova, u Parizu će se od 13. do 16. srpnja održati najveća znanstvena i medicinska konferencija o AIDSu u ovoj godini.

"Dolazak novih četiriju lijekova izniman je događaj koji će omogućiti da se spase životi, a jedan od njih, T20 iz laboratorija Roche, pripada posve novoj skupini inhibitora fuzije", istaknuo je za tisak Robert Murphy, istraživač u čikaškom Northwestrern University i supredsjedatelj konferencije.

"Nakon ovih četiriju lijekova, za tri do četiri godine trebalo bi se pojaviti desetak novih proizvoda", dodao je.

Molekula T20 sprječava ulazak virusa u stanice organizma, za razliku od drugih dostupnih lijekova koji djeluju kad je virus već ušao u stanice imunološkog sustava.

Uz pretjeranu cijenu (18.000 eura po kuri, od čega 9.000 eura čine samo troškovi proizvodnje), "nedostatak T20 je što se uštrcava pod kožu, ujutro i navečer", istaknuo je Jean-Francois Delfraissy, specijalist za AIDS i liječnik u bolnici Kremlin-Bicetre.

Ipak, drži ovaj stručnjak, u narednim bi se godinama trebali proizvesti isti lijekovi koji se uzimaju oralno.

Konferencija u Parizu podudara se i s pojavom "mozaičnih virusa" koje čine različiti podtipovi virusa, u zapadnoj Africi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Takvi mozaični virusi uzrokuju 50 do 80 posto slučajeva bolesti u zapadnoj Africi, ali se na sreću mogu nadzirati pomoću lijekova kojima trenutačno raspolažemo", kazao je Sulejman Mboup sa sveučilišta u Dakaru (Senegal).

Međunarodna konferencija o AIDS-u organizira se svake druge godine, naizmjenično s međunarodnim kongresom koji je više političke naravi.

Konferenciju u Parizu, koja je druga u nizu (prva je održana u Buenos Airesu 2001.), organiziraju Međunarodno društvo za borbu protiv AIDS-a (IAS), francuska Agencija za istraživanje AIDS-a (ANRS), Američki zdravstveni instituti (NIH) i američki Centar za kontrolu bolesti sa sjedištem u Atlanti. Očekuje se dolazak više od 5000 istraživača.

"Jedna od zadaća konferencije je proširiti primjenu lijekova na zemlje u razvoju, a da bi se u tomu uspjelo, istraživači i liječnici iz cijelog svijeta moraju imati pristup najnovijim važnim podacima, kao i kliničkom i terapeutskom iskustvu", istaknuo je.

Konferencija će se nastaviti 16. srpnja "donatorskom konferencijom" za Zakladu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, dodao je.

Zaklada je utemeljena u siječnju 2002., a prijedlog o njezinu osnutku iznio je Kofi Annan u lipnju 2001. na posebnom susretu na vrhu UN-a u New Yorku.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara