U Hrvatskoj za četničkog vojvodu glasalo 40 posto državljana Srbije

PREMA podacima ambasade Srbije u Zagrebu, na jučer održanim izborima za predsjednika Srbije, u Hrvatskoj je glasalo 160 državljana Srbije, i to na tri glasačka mjesta - u Zagrebu je na izbore izašlo 30 birača, u Vukovaru 70, a u Rijeci 60. Kandidat radikala Tomislav Nikolić dobio je 39,57 posto glasova srpskih državljana u Hrvatskoj, a kandidat Demokratske stranke Boris Tadić 35,45 posto. Ovi su rezultati gotovo identični uspjehu dvojice kandidata unutar srpskih granica.

Na pitanje nije li zabrinjavajuće da Srbi koje rade u Hrvatskoj daju svoj glas čovjeku kojega je Vojislav Šešelj odlikovao titulom četničkog vojvode, potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a kaže: "Ne kažem da je dobro, ali mi je to razumljivo. Zar očekujete da se stavovi Hrvata koji su na radu izvan države ne poklapaju sa stavovima onih koji glasaju u Hrvatskoj?".

"Statistički isti stavovi onima unutar granica Srbije"

Slobodan Uzelac kaže kako se nikad nije bavio problemom izbora u Srbiji iako je etnički Srbin. Dodaje kako sam nije izašao na te izbore, niti je mogao, pošto ima svoju državu u kojoj glasa - Hrvatsku.

"To što su trgovačka predstavništva, diplomatski zborovi i oni koji su van Srbije na radu u Hrvatskoj glasali isto kao što se glasalo u Srbiji,  samo je dokaz da dijele statistički iste stavove kao i građani Srbije", kaže Slobodan Uzelac.

"Premala brojka da bi odražavala stavove Srba u Hrvatskoj"

S druge strane, zastupnik SDSS-a u Hrvatskom Saboru, Milorad Pupovac kaže kako je to "premala brojka da bi mogla predstavljati stavove Srba koji borave u Hrvatskoj", te kaže kako je prema podacima kojima on raspolaže, najveći broj glasova za Nikolića došao iz okolice Vukovara.

Na pitanje znači li to da su diplomatski zbog i trgovačka predstavništva glasali za prodemokratskog Tadića, Pupovac kaže kako to ne može tvrditi jer nema te podatke. O neslužbenim rezultatima izbora u Srbiji kaže kako su očekivani i da se ne razlikuju od rezultata od prije četiri godine.

"Nikolićeva pobjeda otvara prostor za krizu u regiji"

Kaže kako ga iznenađuje veliki odaziv birača, koji objašnjava uspješnom mobilizacijom i interesom građana za budućnost same Srbije. Očito je da je biračko tijelo polarizirano oko Tadića i Nikolića s time da je disperzija Tadićevih birača veća od Nikolićevih, kaže on, a vjeruje da će ova činjenica presuditi na izborima koji će u drugom krugu morati birati između njih dvojice.

"Za očekivati je da će Tadić smanjiti tu disperziju s time da pokupi birače slabijih kandidata, i da će pokušati probuditi interes onih koji su apstinirali. Ukoliko to uspije on može biti pobjednik, a Srbija ostaje na putu reformi i procesa demokratizacije koja je započela prije sedam - osam godina. Ukoliko se to ne dogodi, onda se otvara prostor za krizu u samoj regiji", smatra Pupovac.

A.B.
Foto: AFP, L.T.

Pročitajte više