U HRVATSKOM MUZEJU NAIVNE UMJETNOSTI OTVORENA IZLOŽBA SLIKA MIRKA VIRIUSA

Izložba slikara samouka, klasika Hlebinske škole i hrvatske naive, Mirka Viriusa (1889.1943.) otvorena je večeras u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti, a tom je prigodom predstavljena i monografija "Virius/biobibliografija" autora i urednika Vladimira Crnkovića i dokumentaristice Ksenije Pavlinić Tomašegović.

Izloženo je 17 Viriusovih radova u tehnikama crtež na papiru, tempera na staklu, ulje na staklu i ulje na platnu, nastalih između 1936. i 1940.

Crnković ističe kako je riječ o najboljim dostupnim umjetnikovim djelima.

Također napominje kako je u monografiji kronološki nanizana i valorizirana cjelokupna poznata dokumentacija Mirka Viriusa - popis samostalnih i grupnih izložaba, te kompletna bibliografija. U njoj se, dodao je Crnković, nižu nazivi i datumi izdanja umjetnikovih monografija; katalozi s predgovorima samostalnih i skupnih izložaba; kritike, prikazi i bilješke samostalnih i skupnih izložaba, enciklopedije, monografije o umjetnosti, leksikoni, zbornici, knjige kritika i zapisa, u kojima se spominje Virius.

O umjetnikovu životu govorio je Marijan Špoljar, likovni kritičar i autor retrospektivne izložbe o Mirku Viriusu iz 1989.

Mirko Virius rođen je 1889. u Đelekovcu u Podravini. Završio je četiri razreda pučke škole, a zatim se bavi poslovima u seoskom obiteljskom domaćinstvu. Za Prvog svjetskog rata mobiliziran je i poslan na galicijski front, gdje se predao Rusima. Godine 1918. vraća se u Đelekovec.

Njegov ga sumještanin, seljak, pisac i politički djelatnik Mihovil Pavlek Miškina 1936. povezuje sa seljacima - slikarima Ivanom Generalićem i Franjom Mrazom iz Hlebina, pa i Mirko Virius, u dobi od 47 godina, počinje crtati, a nakon godinu dana i slikati tehnikom akvarela, temperama i uljem na staklu i platnu.

Do 1940. nastalo je cjelokupno Viriusovo slikarsko djelo, brojčano neveliko, ali iznimno značajno po umjetničkoj vrsnoći. Za života je izlagao na više skupnih izložaba hrvatskih seljaka - slikara. Kao simpatizer narodnooslobodilačkog pokreta smrtno je stradao 1943. u koncentracijskom logoru u Zemunu.

Svojim djelima Virius je kroničar bijednog seoskog života što se može pogledati i na ovoj izložbi koja ostaje otvorena do 23. svibnja.

(Hina) xsdju ysp

Pročitajte više