u iduće dvije godine u kbc split bit će investirano 150 milijuna kuna

U Klinički bolnički centar (KBC) Split u iduće će dvije godine biti investirano ukupno 150 milijuna kuna, koji će biti uloženi u proširenje i obnovu ginekologije, hitnog internističkog i kardiološkog prijema te uređenje bolničke kuhinje. L

Investicije u splitski KBC dio su Vladina projekta razvoja hrvatskih bolnica do 2010. godine, koji bi zajednički trebali financirati država i županije.

Ravnatelj KBC-a Split Dinko Mirić izrazio je zadovoljstvo ulaganjima u iduće dvije godine, ali smatra da se investiranje treba nastaviti i nakon toga, budući da je kvaliteta splitskog zdravstva važna i za daljnji razvitak turizma na tom području.

Mirić je Hini izjavio da je za izgradnju odjela ginekologije već osigurano 70 milijuna kuna iz sredstava Vijeća Europe.

Novi će odjel tzv. materniteta imati 8.500 četvornih metara, znatno više od sadašnjih 2.500 metara. Tu će biti smješteno moderno rodilište, ginekološki stacionar te neonatologija, s ukupno 174 kreveta.

Uređenje kuhinje na lokaciji Firule stajat će 20 milijuna kuna, kao i uređenje hitnog internističkog i kardiološkog prijema, dok će se za ostatak od 40 milijuna kuna nastojati obnoviti radiološka oprema, kaže Mirić.

Sredstva za investicije osiguravaju Ministarstvo zdravstva i Splitsko-dalmatinska županija putem decentraliziranih sredstava, no Mirić ostavlja mogućnost pronalaženja i drugih izvora financiranja.

Iz svojih će sredstava, kao i novcem dobivenim od grada Splita i županije, splitski KBC u idućih šest mjeseci urediti odjel kardiokirurgije.

Dovršava se tako laboratorij za koronarografiju, a novih 20 kreveta za abdominalnu i vaskularnu kardiologiju te šest kreveta u intenzivnoj njezi u potpunosti će zadovoljiti potrebe stanovništva, kaže Mirić.

Pročitajte više