U INDIJI OTKRIVENA RIJETKA VRSTA ŽABA

Nova vrsta žaba, čiji su preci skakutali oko nogu dinosaura, otkrivena je u planinama južne Indije, izvijestili su znanstvenici. L

Žaba je ljubičasta, ima malu glavu i sićušne oči, izgleda napuhnuto, a pripada novoj porodici žaba za koju su znanstvenici mislili da je, ako je uopće postojala, nestala prije nekoliko milijuna godina.

"Nije riječ samo o novoj vrsti. Ona predstavlja jedno od prvih grananja na evolucijskom stablu žaba, pa već i zato zaslužuje uspostavu posve nove porodice", misli dr. Franky Bossuyt, biolog specijaliziran za evoluciju na Slobodnom sveučilištu u Bruxellesu.

Dr. Bossuyt i njegov kolega S.D. Biju otkrili su žabu u planinama jugoistočne Indije, na jednom od osam mjesta u svijetu s velikom biološkom raznolikošću na kojima žive mnoge neobične vrste.

Najbliži rođaci te vrste žaba, zvani sooglossidae, žive na Sejšelskom otočju u Indijskom oceanu, oko 3 tisuće kilometara udaljeni od toga mjesta.

Dr. Bossuyt misli da je novootkrivena žaba tzv. "živi fosil". Znanstvenici su mislili da se evolucijsko stablo žaba razgranalo prije približno 230 milijuna godina. Otkriće nove vrste dokazuje da je do jednoga grananja došlo i prije 130 milijuna godina na dijelu prakontinenta Gondvane, koji se počeo razdvajati prije 160 milijuna godina, a njegov se istočni dio odvojio prije približno 130 milijuna godina. Madagaskar se od njega odvojio prije približno 90 milijuna godina, a Sejšeli prije 65 milijuna godina.

Danas je poznato samo 29 porodica žaba, a mnoge od njih pronađene su i opisane potkraj 19. stoljeća. Posljednja pronađena porodica opisana je 1926.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više