U Indiji preljub više nije kazneno djelo

Foto: 123rf

INDIJSKI Vrhunski sud donio je odluku da preljub više nije kazneno djelo, javlja BBC.

Prema 158 godina starom zakonu, još iz kolonijalnog doba, svaki muškarac koji je imao seksualne odnose s tuđom suprugom odgovarao je pred zakonom. Nije poznat točan broj muškaraca osuđenih za taj prijestup zbog neadekvatne pohrane podataka.

Ovo je za Indiju zanimljivo povijesno razdoblje jer je to već drugi zakon iz kolonijalnog doba koji je poništen ovog mjeseca. Naime, početkom rujna Vrhovni je sud u povijesnoj presudi odlučio da gay seks više nije kazneno djelo u toj zemlji.

Kako je do toga došlo?

Indijac Joseph Shine, 41-godišnji indijski poduzetnik koji živi u Italiji, obratio se u kolovozu Vrhovnom sudu i zatražio izmjenu tog zakona.

"Žene bi pred zakonom trebale biti ravnopravne muškarcima, a ovaj zakon indirektno diskriminira žene jer je utemeljen na pretpostavci da su žene vlasništvo svojih supruga", izjavio je Shine.

Indijska vlada tada je odbacila njegov prigovor i prijedlog izmjene zakona s objašnjenjem da bi „prihvaćanje predložene promjene zakona utjecalo na koncept svetosti bračne zajednice i da je pridavanje izuzetne važnosti svetosti institucije braka neodvojivi dio indijske kulture“, prenosi BBC.

Zakon o kažnjavanju preljuba

Dosadašnji zakon o kažnjavanju preljuba nije tretirao žene kao prijestupnice, jedini okrivljeni u slučaju tog čina bio je muškarac. Kada je optužba bila potvrđena, okrivljenik je mogao dobiti kaznu do pet godina zatvora, platiti novčanu kaznu ili oboje.

Mnogi Indijci koristili su taj zakon kako bi izbjegli plaćanje uzdržavanja bivših supruga ili tijekom brakorazvodnih parnica. „Muškarci bi često podnijeli kaznene prijave protiv izmišljenih muških osoba koje su navodno imale seksualne odnose s njihovim ženama. Optužbe nisu nikada potvrđene jer nije bilo dokaza, ali bi takve prijave dugotrajno naštetile ugledu njihovih bivših partnerica“, izjavio je Kaleeswaram Raj, odvjetnik Josepha Shinea.

Također, prema tom starom zakonu iz kolonijalnog doba, ženama nije bilo dozvoljeno da podnesu kaznenu prijavu protiv svojih supruga, u slučaju da su oni bili ti koji su počinili preljub.

Pročitajte više