U indijskom Kašmiru u bujicama i klizištima poginulo 130 ljudi



SPASILAČKE službe su pojačale svoje napore u indijskom dijelu Kašmira dan nakon što su bujice i klizišta u planinama uzrokovali smrt najmanje 130 i ozljede najmanje 4000 ljudi, javili su dužnosnici.

Iz ruševina domova u zabačenoj himalajskoj regiji Ladakh je nađeno još 27 tijela. U petak je pronađeno 103 tijela, javila je policija. Tisuće ljudi u glavnom gradu regije Lehu su jučer pobjegli na uzvišeno tlo i proveli noć na otvorenom. Ujutro je prestala kiša, pa su policajci i pripadnici paravojnih službi krenuli čistiti ceste i ruševine. Uspostavljen je dotok hrane, a otvorena je i zračna luka.

Rijeka blata uništavala sve pred sobom

Poplave su ozbiljno oštetile i glavnu bolnicu u gradu, zbog čega se ranjene moralo slati u obližnje medicinske ustanove. Oko 2000 stranih turista bilo je u gradu, koji je poznata destinacija za sportski i avanturistički turizam, kad je jučerašnja jaka oluja uzrokovala bujice i klizišta.

Nabujala voda je odnosila kuće, automobile i autobuse u području od oko 150 kilometara oko grada. Policija i vojska spasili su oko 150 turista u selu Pang. U spašavanje su se uključili i stanovnici Leha, ali spašavanje je usporeno zbog teških uvjeta.

Naslage blata su na nekim mjestima visoke 10 metara. U Lehu je blato prekrilo školu, a uništene su i autobusne stanice, te odnijelo neke autobuse 10 kilometara dalje.

Katastrofa se dogodila u isto vrijeme u kom su rekordne poplave u Pakistanu odnijele oko 1500 života i ugrozile i do 12 milijuna ljudi.

Pročitajte više