U Italiji traje akcija spašavanja hrvatskog speleologa

HRVATSKI speleolog Igor Jelinić u spilji Piaggie Belle u talijanskim Alpama doživio je nesreću u kojoj je prilikom pada zadobio prijelom gležnja i ozljedu ramena, javljaju talijanski mediji.

43-godišnji Jelinić je s talijansko-hrvatskom speleološkom ekipom bio u istraživačkoj misiji neistražene spilje u Maritimnim Alpama u zoni brda Marguereis smještenog na granici između Italije i Francuske.

Nakon pada ostao je visjeti na sigurnosnim užima. Ubrzo je utvrđeno da se Jelinić nalazi van životne opasnosti, te mu je u spilji pružena nužna pomoć.

Jelinić je pao još u srijedu, a kako javljaju talijanski mediji nesreća se dogodila na udaljenosti od oko četiri kilometra i pet sati hoda od ulaza u spilju, na dubini od oko 300 metara.

Zbog velike udaljenosti i težine Jelinićeve ozljede previđa se da će njegovo izvlačenje potrajati nekoliko dana. Akcija spašavanja je u tijeku, a predviđa se da bi mogla potrajati još dan ili dva.

Također će se na nekim mjestima upotrebom oruđa i manje količine eksploziva morati proširiti pojedini otvori do razdvojenih prostorija unutar spilje, obzirom da spasioci Jelinića izvlače na nosilima.

I.K.

Pročitajte više