U Kobeu počela UN-ova konferencija o prevenciji katastrofa

U UTORAK je u japanskom Kobeu počela svjetska konferencija o prevenciji prirodnih katastrofa čija je glavna zadaća postići dogovor o pokretanju sustava globalnog uzbunjivanja koji bi na vrijeme upozoravao na tsunamije, prenose mediji.

Otvarajući konferenciju, u čijem radu sudjeluje oko 3.000 stručnjaka i dužnosnika iz oko 150 zemalja svijeta, glavni podtajnik UN-a za humanitarna pitanja, Norvežanin Jan Egeland predložio je da se "najmanje 10 posto svote koja je danas namijenjena za akcije spašavanja i pomoći u izvanrednim situacijama u svijetu, preusmjeri za uzbunjivanja pri prirodnim katastrofama".

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u svom je govoru izrazio želju da konferencija u Kobeu omogući da se "pomogne zajednicama, nacijama i stanovništvu u suočavanju s prirodnim katastrofama te u zaštiti od njih".

Japanski car Akihito rekao je kako je "međunarodna suradnja temeljna u nastojanju da se ugroženom stanovništvu pruži pomoć" te je izrazio želju da Japan, zemlja koju prirodne katastrofe pogađaju vrlo često, vlastitim iskustvom bude od koristi drugim zemljama.

Sudionici konferencije minutom šutnje odali su počast žrtvama tsunamija koji su 26. prosinca u južnoj Aziji odnijeli više od 168.000 ljudskih života.

Konferencija u Kobeu, predviđena puno ranije nego što se dogodila katastrofa u južnoj Aziji, sada dobiva još više na važnosti. Do kraja tjedna sudionici konferencije trebali bi postići sporazum o uspostavljanju velikog sustava uzbunjivanja koji će upozoravati na opasnost od tsunamija.

Tijekom konferencije predviđa se finalizacija programa poduzimanja odgovarajućih hitnih mjera i akcija za razdoblje od 2005. do 2015. Jedan od ciljeva konferencije je "motivirati i usmjeriti" dužnosnike države da više pozornosti posvete zajedničkom djelovanju u slučaju prirodnih katastrofa, posebno kada one pogode siromašne zemlje.

Održavanje konferencije poklapa se s desetom godišnjicom razornog potresa koji je 17. siječnja 1995. godine pogodio Kobe, pri čemu je poginulo 6.433 stanovnika toga grada.

Pročitajte više