U "Lencu" otvoren stečaj

NA RIJEČKOM Trgovačkom sudu danas je doneseno rješenje o otvaranju stečajnog postupka u brodogradilištu "Viktor Lenac", za stečajnog upravitelja imenovan je riječki odvjetnik Milenko Škrlec, a prvo ispitno i prvo izvještajno ročište vjerovnika zakazani su za 18. veljače 2004.

U rješenju o pokretanju stečaja pozivaju se vjerovnici viših isplatnih redova da u roku od 30 dana od objave oglasa o otvaranju stečajnog postupka u Narodnim novinama stečajnom upravitelju prijave svoje tražbine u skladu s člankom 54. i člankom 173. Stečajnog zakona i dostave isprave kojima se te tražbine dokazuju.

Razlučni vjerovnici pozivaju se da u istom roku obavijeste stečajnog upravitelja o postojanju svojih razlučnih prava u pisanom obliku. Na prvom ispitnom ročištu vjerovnika bit će ispitane prijavljene tražbine, a na izvještajnom ročištu odlučivat će se, na osnovi izvješća stečajnog upravitelja, o daljnjem tijeku stečajnog postupka.

Stečajna sutkinja Liljana Ugrin imenovala je peteročlano vijeće vjerovnika. Zaposlenike će u tom vijeću predstavljati povjerenik Sindikata metalaca u brodogradilištu Damir Bačinović. Ministarstvo financija predstavljat će zamjenik ministra Jure Bajić, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj Marija Kolarić, male vjerovnike Pavao Komadina s riječkog Pomorskog fakulteta, a hrvatsku brodogradnju - Jadranbrod, odnosno predsjednik Nazornog odbora Jadranbroda Karlo Radolović.

Kako se danas doznaje na Trgovačkom sudu u Rijeci, na izvještajnom će se ročištu utvrditi hoće li "Lenac" nastaviti raditi. Ako radnici "Lenca" posve prestanu raditi, zakonom je predviđeno da se popiše i pokrene prodaja nekretnina brodogradilišta na osnovi popisanih razlučnih prava.

Prema zakonu, stečajni upravitelj nakon imenovanja može donijeti odluku o raskidanju ugovora o radu s otkaznim rokom od 30 dana.

Danas će biti otvoren novi žiroračun brodogradilišta, a počet će i popisivanje zatečnog stanja u tvrtki (brojila za struju, vodu i dr.). Tijekom pokretanja stečaja vjerojatno će biti provedena i revizija poslovanja brodogradilišta, doznaje se na Trgovačkom sudu.

Rješenje o stečaju danas je dostavljeno i Županijskom državnom odvjetništvu koje u postupku stečaja zastupa državu, odnosno Ministarstvo financija.

(Hina) hšu vkn

Pročitajte više