U LJUBLJANI POTPISANO PISMO NAMJERE O UTEMELJENJU REGIJE BUDUĆNOSTI EU-A

Predstavnici narodnih stranaka austrijskih regija Koruške i Štajerske te Slovenije potpisali su u ponedjeljak u Ljubljani pismo namjere o zajedničkom utemeljenju inicijative za Regiju budućnosti EUa, javlja austrijska agencija APA.

Regija budućnosti trebala bi postati prepoznatljiva u Europi kroz pojačanu suradnju na području gospodarstva, turizma i obrazovanja, navodi APA, dodajući da regije-partneri žele prekograničnom suradnjom i zajedničkim projektima poboljšati regionalni razvoj i optimalno iskoristiti postojeće programe EU-a.

Regija budućnosti funkcionirat će kroz izgradnju infrastrukture i urbanu suradnju te koordinaciju sustava obrazovanja i profesionalnog usavršavanja, istraživanja i jačanja gospodarske snage, čime bi se na dugi rok smanjile regionalne razlike u životnom standardu stanovništva, prenosi austrijska agencija.

Kroz intenzivnu razmjenu informacija i koordinaciju a uz potporu EU-a, regije-partneri razvijat će projekte koji će omogućiti njihov snažan zajednički nastup prema van ali i u okviru EU-a, navodi APA.

"Samo se po sebi razumije da pozivamo sve srodne političke snage da se priključe partnerstvu", izjavljuje čelnik koruškog ogranka OEVP-a Raimund Grilc, tvrdeći da "Europa građana može biti samo Europa regija".

Na suradnju u okviru spomenute inicijative pozvano je Gradišće, talijanska regija Furlanija-Julijska Venecija, zapadne županije Mađarske i Istra, koja bi nakon pristupa Hrvatske EU-u bila u cijelosti uključena u Regiju budućnosti, dodaje agencija.

(Hina) xgple ydj

Pročitajte više