U Ljubljani predstavljena hrvatska aplikacija za EU

MINISTAR za europske integracje Neven Mimica predstavio je u utorak navečer u Centru Europa u Ljubljani plan hrvatske vlade za podnošenje aplikacije za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Hrvatska ima dobre argumente za podnošenje aplikacije za punopravno članstvo u Europskoj uniji na temelju rezultata koje je do sada postigla na ekonomskom i političkom planu, a svjesna je i svojih međunarodnih obveza, rekao je Mimica.

On je istaknuo da je Slovenija u tom pogledu ´logičan saveznik´ Hrvatske kao zemlja koja je na pragu ulaska u EU, te ocijenio da bi ispunjenje ambicija Hrvatske da uđe u EU pridonijelo i stabiliziranju drugih država u regiji.

´Ne želimo se natjecati s ostalim zemljama nego sa samima sobom´, rekao je Mimica, dodajući da proces stabilizacije i pridruživanja omogućuje približavanje EU na temelju vlastitih zasluga.

Mimica je rekao da hrvatska vlada optimistički očekuje da bi pregovore o ulasku u EU mogla početi potkraj 2004., te da bi do 2006. mogla biti spremna za učlanjivanje. On je naglasio da u Hrvatskoj postoji veliki optimizam u pogledu mogućnosti sustizanja zemalja koje su uključene u proces proširivanja EU u drugom krugu (Bugarska i Rumunjska). Pritom je naveo rezultate istraživanja koja pokazuju da 75 posto hrvatskih građana podupire ulazak u EU.

Aplikacija Hrvatske za ulazak u EU bit će važna ne samo za Hrvatsku, nego i za Europsku uniju, ali i za regiju, rekao je Mimica, podsjećajući i na pozitivna stajališta koja je s tim u vezi nedavno izrekao predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Odgovarajući na pitanja novinara o povratku izbjeglica, Mimica je podsjetio da je Hrvatska u tom pogledu zabilježila najveći napredak među svim državama u regiji.

Mimica se u utorak tijekom boravka u Ljubljani susreo sa slovenskim kolegom Janezom Potočnikom, ministrom za europske poslove u vladi premijera Antona Ropa, koji je rekao da će Slovenija podržati Hrvatsku na njezinom putu u EU.

Pročitajte više