U Makedoniji na biralištima oružani obračuni i brojni incidenti

DVA muškarca su ozlijeđena tijekom oružanih obračuna koji su se danas zbili na biralištima tijekom izvanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji.

Predstavnici Državne izborne komisije i policije su priopćili kako jedan muškarac ranjen na biralištu u Skoplju, a drugi u selu Krušino, desetak kilometara udaljenom od makedonske prijestolnice. Identitet ozlijeđenih nije priopćen.

Do ranjavanja na biralištu u Krušini je, prema navodima policije, došlo u sukobu birača albanske nacionalnosti sa specijalnim policijskim snagama za brzu intervenciju.

Policija tvrdi da je "nepoznata osoba albanske nacionalnosti" na tom biralištu htjela glasati za više ljudi. Nakon što mu predsjednik biračkog odbora to nije dozvolio, ta je osoba izvadila pištolj, a pridružilo joj se još nekoliko naoružanih osoba.

Ivo Kotevski, glasnogovornik makedonske policije, navodi da je pri dolasku policije naoružana grupa napustila biralište te zapucala na policajce. Tom prilikom je jedna osoba ranjena i naknadno prebačena u bolnicu.

Na nekim biralištima je, pak, glasanje prekinuto zbog nazočnosti naoružanih ljudi, a u mnogim slučajevima je došlo do razbijanja glasačkih kutija i krađe glasačkog materijala. Neka od birališta uopće nisu bila otvorena.
 
Glasnogovornik Državne izborne komisije Zoran Tanevski tvrdi da se najviše incidenata zbilo u naseljima s pretežno albanskim stanovništvom.  U međuvremenu se predstavnici dviju suparničkih albanskih stranaka - Demokratske unije za integraciju i Demokratske partije Albanaca - međusobno optužuju za napade i incidente.

Makedonci biraju novu vladu

Jutros u 7 sati otvorena su birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji.

Nakon što je vladajuća koalicija suočena s blokadom parlamenta raspisani su novi izbori na kojima bi 1,7 milijuna Makedonaca trebalo izabrati buduću vladu.

Očekuje se da će "kolo voditi" koalicije Za bolju Makedoniju na čelu sa vladajućom VMRO-DPMNE i Sunce za Europu koju predvodi najjača oporbena stranka, Socijaldemokratski savez. Na izborima samostalno sudjeluje još 14 stranaka, među kojima pet albanskih, jedna turska i jedna srpska stranka.

Prema dosadašnjim anketama, koalicija za bolju Makedoniju je izborni favorit i procjenjuje se da će osvojiti oko 31 posto glasova, dok će protivnička koalicija dobiti oko 11 posto, ali to ne znači da će uspjeti skupiti više od 50 posto zastupnika koliko im je potrebno za formiranje stabilne vlade.

Birališta u Makedoniji zatvaraju se u 19 sati.

R.R.

Pročitajte više