U Ministarstvu kulture sastanak o prioritetima u muzejskom sustavu

U Ministarstvu kulture danas su članovi Vijeća sustava muzeja i Vijeća za matičnu djelatnost muzeja razgovarali o usklađivanju prioriteta u radu muzejskog sustava i provedbi Pravilnika o načinu i mjerilima za povezivanje u hrvatski muzejski sustav.

Ministarstvo kulture je na temelju Pravilnika obvezno financirati osnovnu djelatnost matičara pri matičnim muzejima prve razine i dio njihova programa: Arheološki muzej, Etnografski muzej, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski prirodnoslovni muzej, Muzej za umjetnost i obrt i Tehnički muzej, svi u Zagrebu, priopćilo je Ministarstvo.

Ove će godine Ministarstvo kulture početi i financirati opremanje restauratorsko-konzervatorskih radionica matičnih muzeja prve razine i nastaviti informatičko opremanje matičnih muzeja i galerija, te ostale prioritetne programe matičnih muzeja.

Bilo je i riječi i o prioritetima za 2005. u istraživanju, dokumentiranju, zaštiti i izlaganju muzejske građe, koordiniranju stručnoga i znanstvenog rada muzeja i galerija pri ustroju godišnjih zajedničkih programa i izložbenih projekata, politike otkupa spomeničke građe, stručne pomoći pri osnivanju novih muzeja, stručnog nadzora muzeja i zaštite muzejske građe i dokumentacije.

Današnji sastanak nastavak je rada u izradbi prioriteta Ministarstva kulture za 2004., odnosno suradnje za provedbu tih prioriteta. S tim u vezi je ministar kulture Božo Biškupić do sada sazvao nekoliko sastanaka s ravnateljima muzeja i galerija iz 12 hrvatskih županija.

(Hina) xbdj/pp ysp

Pročitajte više