U Moskvi uhićena dva terorista, planirali napade na prvi dan škole

Foto: Hina

RUSKE tajne službe objavile su da su uhitile dva člana džihadističke skupine, tzv. Islamske države, koji su pripremali samoubilačke i napade sjekirom u petak u Moskvi, na prvi dan škole.

Prema priopćenju tajnih službi (FSB), dvojica muškaraca, podrijetlom iz središnje Azije, uhićena su dok su planirala terorističke napade na vrlo posjećenim mjestima 1. rujna.

Došao u Rusiju raznijeti se po naređenjima Islamske države


Jedan se pripremao nožem napadati civile, a drugi je trebao biti bombaš-samoubojica.

Televizijski kanali prikazali su snimke na kojima jedan muškarac govori pripadnicima tajnih službi da je došao provoditi džihad i raznijeti se po naređenjima Islamske države.

Prvi rujna je prvi dan škole u Rusiji i tradicionalno obiteljski i dječji blagdan kada svi zajedno odlaze u velikom broju do škole.

To je također datum talačke drame u Beslanu iz 2004. godine kada je islamistički specijalni vod sastavljen od Čečena i Inguša upao u školu u Sjevernoj Osetiji i zatočio 1200 osoba. Tijekom 52 sata roditelji i djeca proživjeli su kalvariju. Pokušaji pregovora između vlasti i otmičara imali su slabe rezultate te je kriza završila napadom specijalnih snaga i totalnim kaosom. Na kraju operacije više od 330 civila bilo je ubijeno, od kojih 186 djece.

Od početka vojne intervencije u Siriji, 30. rujna 2015., Rusiji su više puta prijetile organizacija Islamska država i sirijski ogranak Al-Kaide.

Pročitajte više