u nacrtu zakona o znanosti sporan pravni status fakulteta

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja zadovoljan je većim dijelom Nacrta zakona o znanosti i visokom obrazovanju, a spornim mu se čini dio koji određuje pojam integralnog sveučilišta i pravnog statusa njegovih članica.

Veliko vijeće tog sindikata na današnjoj je sjednici ocijenilo da pojam ´funkcionalne integracije´ sveučilišta nije jasan i da bi se mogao pokazati ´nefunkcionalnim´ jer prepušta fakultetima da odluče hoće li biti pravne osobe ili će pravnu osobnost prenijeti na sveučilište.

´Ta točka bitno utječe na mnoga izvedena rješenja zakona´, kazao je predsjednik Sindikata Krunoslav Pisk.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata Vilim Ribič misli da se ne može ostvariti integralno sveučilište ako se ne ukine pravna osobnost fakulteta jer u zakonu nema osnova koje će osigurati tu potrebu suvremene organizacije znanosti.

Sindikat je okupio stručnjake koji su radili na Nacrtu zakona kako bi pokušao prevladati tu dvojbu. Naime, ona je kompromis dvaju prijedloga zakona na kojima se radilo nekoliko godina.

Prorektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin smatra da je spomenuto rješenje ´pokušaj postupnog prevladavanja nemoći politike da nametne integralno sveučilište koje traži europsko zakonodavstvo´. ´Bilo bi nagore ostaviti staro rješenje jer bi za čekanje idealnog rješenja trebalo proći još nekoliko godina, što bi bilo nedopustivo´, kazao je Lučin, član radne skupine koja je radila na ´Kraljevićevoj verziji zakona´.

Podržao ga je prorektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksandar Bjeliš, koji je radio na protuprijedlogu koji je predložilo Sveučilište. ´Ovo je kompromis između realiteta i onog što želimo, i u tom smislu je optimalno rješenje koje će pokrenuti najviše mogućih promjena´, rekao je Bjeliš.

Bivši ministar i aktualni predsjednik saborskog Odbora za znanost, naobrazbu i kulturu Hrvoje Kraljević drži da nije kompromis ako fakulteti mogu odlučiti kako hoće, te je poručio da bi takve odredbe mogle ´oboriti zakon´.

Saborski zastupnik i akademik Ivo Šlaus smatra da je odgađanje zakona jedan od najvećih propusta aktualne vlasti, te da ga treba donijeti što prije. Zauzeo se za bolju povezanost unutar pojedinih znanstvenih područja na razini Hrvatske, bez čega, po njegovu mišljenju, nema ni integralnog sveučilišta. Istaknuo je da znanstvenici trebaju biti spremni na veću pokretljivost i promjene.

Pročitajte više