U najvećoj pokaznoj vježbi interventne policije 700 sudionika

INTERVENTNA policija održala je danas na prostoru Policijske akademije u Zagrebu dosad najveću pokaznu vježbu u kojoj je sudjelovalo oko 700 policajaca, a nakon vježbe potpisan je protokol kojim je njemačka policija donirala posebnu opremu za Interventne postrojbe policije.

Interventna policija pokazala je svoju obučenost u zamišljenoj situaciji održavanja međunarodne konferencije i velikih prosvjeda zbog njezinog održavanja.

Tijekom vježbe Interventna policija i policajci koji su bučno "glumili" prosvjednike s antiglobalističkim transparentima, prikazali su razne oblike sprječavanja narušavanja javnog reda i mira, sukoba s prosvjednicima, upotrebe raznih oblika prisile i uhićenja, zaštite VIP osoba te atraktivnu demonstraciju borilačkih vještina.

Nakon vježbe ravnatelj policije Ranko Ostojić i inspektor Interventnih policija Saveznih pokrajina pri Ministarstvu unutrašnjih poslova SR Njemačke Bernd Manthey potpisali su protokol o donaciji opreme zaštitne i druge opreme njemačke policije hrvatskoj.

Načelnik Uprave policije u MUP-u Vladimir Faber podsjetio je da je Interventna policija ustrojena 2001., većinom od dotadašnjih pripadnika Specijalne policije, i to po europskim standardima.

Faber je rekao da Interventna policija razne oblike primjene sile koristi kao krajnje sredstvo samo protiv one manjine koja se ogluši na upozorenja i zakonske zapovjedi policije te one koji odbijaju suradnju s organizatorom okupljanja.

Naglasio je da je pravo na mirno okupljanje i mirni prosvjed ustavna kategorija i ocijenio da je znatno unaprijeđen standard postupanja policije tijekom takvih događaja.

Istaknuo je da je težište budućeg rada Interventne policije preventiva i suradnja s organizatorima javnih okupljanja.

Inspektor Bernd Manthey pohvalio je pripadnike Interventne policije i ponudio nastavak višegodišnje suradnje njemačke i hrvatske policije u okviru Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu.

Pročitajte više