U Napulju počinju teški pregovori o Europskom ustavu

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije (EU) sastat će se u petak u Napulju kako bi prevladali razlike oko budućeg europskog ustava.

Dvodnevna međuvladina konferencija, označena kao svojevrsna europska konklava, odvija se u sjeni oštre polemike oko dogovora iz Bruxellesa, koji Francuskoj i Njemačkoj omogućuje prekoračenje proračunskih ograničenja utvrđenih paktom o stabilnosti eura.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, čija je vlada domaćin konferencije kao trenutačna predsjedateljica Unijom, izjavio je u četvrtak da kontroverze oko pakta o stabilnosti neće utjecati na razgovore u Napulju.

Analitičari i dužnosnici, međutim, strahuju da bi se politički sukob potaknut francusko-njemačkim dogovorom mogao preliti i na pregovore o ustavu, s obzirom da i male i velike članice EU-a pojačavaju borbu za zaštitu nacionalnih interesa.

Čini se da će najspornije pitanje razgovora u Napulju biti glasačka prava sadašnjih i budućih članica EU-a.

U tom je smislu španjolski premijer Jose Maria Aznar već ranije rekao da je dogovor oko budžeta razlog zbog kojega će se Španjolska i Poljska oštrije boriti za zaštitu svojih postojećih prava, utvrđenih sporazumom iz Nice.

Po tom sporazumu, Španjolska i Poljska imaju gotovo isti broj glasova kao Njemačka i Francuska. No, to bi se sada moglo smanjiti, uzimajući u obzir manji broj stanovnika.

Neki analitičari smatraju da ministri u Napulju neće moći donositi konačne odluke o tako složenim pitanjima, kao što je broj glasova u Vijeću ministara ili broju povjerenika u budućoj Europskoj komisiji.

(Hina) bcav rt

Pročitajte više