U nedjelju skupština Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Hrvatskog narodnog saveza

UJEDINJENE stranaka trebao bi biti rezultat nedjeljne zajedničke skupštine Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Hrvatskog narodnog saveza (HNS), koja će se održati u Subotici.

Ukoliko se ujedine, stranke vojvođanskih Hrvata zadržat će naziv starije političke organizacije - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, čijim je cijepanjem 1996. godine nastao HNS.

"Ujedinjenjem će Hrvati dobiti jednu jaku političku opciju, što će smatramo biti poticaj da glasuju za stranku koja će se zalagati za ostvarivanje interesa hrvatske nacionalne zajednice", izjavio je uoči izborne Skupštine privremeni predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić.

Kuntić je dodao kako će se ovim činom izići u susret brojnim zahtjevima iz hrvatske zajednice u kojima je traženo prevladavanje političke razjedinjenosti vojvođanskih Hrvata.

Ukoliko prijedlog dobije suglasnost 260 izaslanika DSHV-a i 60 izaslanika HNS-a na nedjeljnoj Izbornoj skupštini birat će se predsjednik i dopredsjednici stranke.

Sadašnji privremeni predsjednik DSHV-a Petar Kuntić bit će jedan od kandidata za predsjedničko mjesto, dok se predsjednik HNS-a Franjo Vujkov još nije odlučio hoće li i on ući u trku za čelno mjesto u ujedinjenom DSHV-u.

Na 7. izbornu Skupštinu DSHV-a, koja će biti održana u Subotici, među ostalima su pozvani predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednica saborskog odbora za iseljeništvo Zdenka Babić Petričević.

Starija stranka Hrvata u Vojvodini - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini utemeljen je 1990., a nakon raskola u DSHV-u 1996. dio članstva je formirao stranku Hrvatski narodni savez.

Do uspostave suradnje čelnika dviju stranaka došlo je poslije prošlogodišnje smjene Bele Tonkovića s mjesta predsjednika DSHV-a.

DSHV i HNS zajednički su se pojavili na prošlogodišnjim izborima za srbijanski parlament, ali nisu uspjeli osvojiti niti jedno zastupničko mjesto.

(Hina) xjs ynab

Pročitajte više