U Nizozemskoj i Velikoj Britaniji počeli europski izbori

Birači iz Nizozemske i Velike Britanije birali su u četvrtak zastupnike za Europski parlament, obilježivši tako početak prvih europskih izbora nakon povijesnog proširenja Europske unije na dvadeset pet zemalja.

U Nizozemskoj su izvješća sredinom poslijepodneva pokazala da je odziv birača veći nego 1999. Do 14.50 sati po GMT-u glasovalo je 21 posto birača, što je 4 posto više nego na prošlim europskim izborima.

Nakon Nizozemaca i Britanaca u četvrtak, birači u Republici Češkoj i u Irskoj preuzet će štafetnu palicu u petak. U Italiji, na Malti i u Latviji izbori će se održati u subotu, dok će ostatak EU-a glasovati u nedjelju.

Ovi će izbori omogućiti 450 milijuna građana Europske unije da izaberu 732 zastupnika u Parlamentu na pet godina. Prema mišljenju analitičara, izbori bi trebali omogućiti konzervativcima iz Europske narodne stranke (PPE) da zadrže premoć nad ljevicom u europskoj skupštini.

U Velikoj Britaniji ovi su izbori veliki ispit za premijera Tonyja Blaira. Analitičari procjenjuju da mnogi birači nisu zadovoljni Blairovom politikom u Iraku ili u Europi.

Rezultati lokalnih izbora u Velikoj Britaniji bit će objavljeni u petak, a rezultati izbora za Europski parlament znat će se tek u nedjelju kad se zatvore sva birališta u EU-u.

Naprotiv, Nizozemska je odlučila dopustiti lokalnim vlastima da već u četvrtak objave privremene rezultate izbora, unatoč protivljenju Europske komisije koja se plaši da bi oni mogli utjecati na birače u drugim zemljama.

Unatoč očekivanom većem odzivu birača, prema istraživanju instituta EOS Gallup objavljenom u srijedu u Bruxellesu, Europljani općenito nisu jako oduševljeni ovim izborima: tek 52 posto ispitanika izjavilo je da će sigurno ići glasovati. Nezainteresiranost je napose velika među novim članicama.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više