U Njemačkoj masovno kupuju vatromet. Policija u strahu od prošlogodišnjeg scenarija

Foto: Profimedia

Stotine ljudi viđene su kako kupuju vatromet u Njemačkoj i Nizozemskoj uoči proslave Nove godine, unatoč molbama vlasti da se suzdrže od korištenja pirotehnike. U Berlinu je prošle godine došlo do nasilnih nereda, s vatrometom koji je ispaljivan na policiju, izazivajući požare i uzrokujući ozljede.

Neki nizozemski gradovi, uključujući Amsterdam, zabranili su upotrebu pirotehnike, piše BBC. No očekuje se da će zabrana biti uvelike ignorirana. Vatromet se tradicionalno koristi za doček Nove godine u Njemačkoj i Nizozemskoj, kao i u većini Europe. 

Posljednjih godina proslave su pod povećanim nadzorom. Prošle godine deseci policajaca i vatrogasaca ozlijeđeni su tijekom nereda u Berlinu. Vlasti su priopćile da su neki bili namjerno gađani vatrometom. U drugim gradovima, uključujući Hamburg, Bonn, Dortmund i Essen, također je bilo nasilja.

Berlinska policija provela racije

U Nizozemskoj je prošlogodišnje slavlje dovelo do ozbiljnih ozljeda, uključujući i dijete u Utrechtu kojemu je amputirana ruka i uklonjeno desno oko. Vlasti u Amsterdamu povezale su korištenje vatrometa s požarom u osnovnoj školi i napadima na policajce.

U iščekivanju sličnih scena kao prošle godine, berlinska je policija u petak provela racije u trgovinama za koje se sumnjalo da prodaju ilegalni vatromet. Dužnosnici su rekli da su zabilježili sedam navodnih kršenja zakona, uglavnom u južnom okrugu Neuköllnu.

Stotine građana viđene su u redu za kupnju vatrometa u četvrtak navečer. Barbara Slowik, šefica berlinske policije, najavila je da će policijska operacija u novogodišnjoj noći biti "najveća u posljednjih nekoliko desetljeća". Otprilike dvostruko više policajaca nego inače bit će 31. prosinca na ulicama u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Nakon prošlogodišnjeg nasilja gradonačelnici i policijski sindikati u Nizozemskoj i Njemačkoj pozvali su na zabranu prodaje vatrometa. Neki gradovi, poput Amsterdama, već su uveli zabranu. U nizozemskoj prijestolnici paljenje vatrometa zabranjeno je od 2021., iako je zabrana prošle godine uvelike ignorirana.

Pročitajte više