Plenković nakon četiri dana proglasio da mjere djeluju, u Njemačkoj bi bio ismijan

Foto: EPA

NJEMAČKA se od 2. studenog nalazi u novom lockdownu, koji tamošnje vlasti nazivaju parcijalni lockdown ili lockdown light. 

"Potpuno je jasno da moramo djelovati odmah. Najvažniji alat je praćenje kontakata. No zdravstvene vlasti su sada na rubu i ne mogu jamčiti da će se vršiti to praćenje. Postoji opasnost od gubitka kontrole. Zato su nam potrebni još jedni nacionalni napori u studenom", rekla je kancelarka Angela Merkel krajem listopada najavljujući nove mjere.

>> Merkel se obratila javnosti: Zaboravite na zabave i masovne dočeke Nove godine

"Mi moramo spriječiti kriznu situaciju u medicinskom sustavu", zaključila je Merkel. Ukazala je na to da su i premijeri saveznih pokrajina svjesni situacije u kojoj je nužno jedinstveno djelovanje.

Direktor Instituta Robert Koch: Još je prerano reći djeluju li mjere

Danas je na konferenciji za medije o epidemiološkoj situaciji u Njemačkoj govorio Lothar Wieler, direktor Instituta Robert Koch (RKI), ključne njemačke javnozdravstvene institucije u borbi s pandemijom koronavirusa.

>> U Njemačkoj presica o koroni: 22.000 novih, sve više mlađih je na intenzivnoj njezi

Wieler je, između ostaloga, upitan pokazuju li mjere uvedene 2. studenog, dakle prije 10 dana, rezultate. Njegov odgovor je bio jasan: "Još je prerano reći."

Dapače, tijekom svojeg izlaganja i odgovaranja na novinarska pitanja Wieler je nekoliko puta ponovio da je u ovom trenutku prerano reći jesu li mjere polučile željene rezultate.

"Stanje je i dalje ozbiljno"

Upozorio je da je "stanje s koronom u Njemačkoj i dalje ozbiljno". "Zaraza se još uvijek širi praktično u cijeloj Njemačkoj. Do ponoći je RKI-ju prijavljeno skoro 22.000 slučajeva, točnije 21.866. Ovih skoro 22.000 slučajeva mogu, naravno, zaraziti još ljudi", naglasio je Wieler.

I, ističemo, više puta ponovio kako se nakon deset dana od uvođenja novih mjera još ne može reći kakve rezultate one donose. Time je Wieler zapravo postupio u skladu s epidemiološkom strukom jer deset dana nije dovoljan period da se procijeni djelovanje uvedenih mjera.

No to je Njemačka, a u Hrvatskoj stvari stoje drugačije.

Plenković četiri dana nakon uvođenja mjera izjavio da mjere djeluju

Hrvatske vlasti su nove mjere u borbi s pandemijom koronavirusa uvele 25. listopada.

Samo četiri dana kasnije premijer Andrej Plenković je izjavio da mjere djeluju.

>> VIDEO Plenković: Imamo naznake da su naše mjere počele djelovati

"Mi smo uveli dodatne restrikcije kojima smo ograničili javna okupljanja i smanjili brzinu širenja zaraze u stanovništvu. Premda brojevi očekivano i dalje rastu, imamo naznake da su mjere koje smo usvojili počele djelovati. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije. Naravno, tu postoji još jako puno nepoznanica i teško je sa sigurnošću davati procjene koje bi bile sasvim pouzdane, no imamo razloga vjerovati u učinkovitost mjera koje su usvojene", kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade 29. listopada.

U tom trenutku, samo četiri dana od uvođenja novih mjera, nije bilo nikakvog znanstveno utemeljenog načina da se izjavi kako "imamo naznake da su mjere koje smo usvojili počele djelovati". Nije ni moglo biti ikakvih naznaka jer su četiri dana prekratak rok za nastanak navodnih naznaka. Plenković je obmanjivao javnost.

Capakovo izmotavanje

Toga je, naravno, svjestan i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, koji se ipak trudi ne izjavljivati kako mjere djeluju samo nekoliko dana nakon što su uvedene. Ali se trudi i ne demantirati premijera Plenkovića, ujedno i svog stranačkog šefa u HDZ-u.

Capak je tako na pitanje o tome djeluju li mjere, koje su mu novinari postavili 28. listopada, odgovorio sljedeće: "Nastojali smo ih dobro iskomunicirati. Možda ima nerazumijevanja za koja dobivamo upite. Neka građani zovu call centar 113, tamo su sve informacije. Tko god ima pitanje vezano uz mjere može zvati 113."

On je, zapravo, izbjegao odgovor na pitanje, a da se bio držao struke, jedini odgovor je 28. listopada, tri dana nakon uvođenja novih mjera, mogao biti taj da je još previše prerano da bi mogao dati odgovor na to pitanje. 

Dan nakon toga je pak Plenković objavio da "imamo naznake da su mjere koje smo usvojili počele djelovati", a Capak ga, naravno, nije javno demantirao.

Od Merkel nikad ne možemo čuti neodgovorne izjave

Naravno, od njemačke kancelarke Angele Merkel se samo nekoliko dana nakon uvođenja epidemioloških mjera nikada nije mogla čuti ocjena djeluju li one ili ne. No Merkel je po struci znanstvenica, koja je doktorirala kvantnu kemiju, te političarka koju se rijetko kada može uhvatiti u laži, a Plenković je magistar prava i HDZ-ovac.

Jednostavnije rečeno, Merkel je Merkel, a Plenković je Plenković. Tj. Wieler je Wieler, a Capak je Capak.

>> Dvije ključne europske države idu u strogi lockdown. Čeka li to i nas?

Podsjetimo, njemačke mjere prije svega se usredotočuju na smanjenje osobnih kontakata građana, a uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu te zabranu turističkih putovanja.

Kako izgleda njemački parcijalni lockdown

Od 2. studenog će tako moguće biti javno i privatno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstva. Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera traje cijeli studeni. Za publiku će cijeli studeni biti zatvoreni i sportski objekti, a na utakmicama nogometne Bundeslige neće biti dozvoljena publika.

Vrtići i škole trebali bi nastaviti s radom uz postojeće mjere higijene, održavanja razmaka i nošenja maski.

Maloprodaja i dalje može nastaviti s radom, ali uz stroga pravila. Tako je nužno izbjeći stvaranje redova, a u trgovinama je na 10 kvadratnih metara dozvoljen jedan kupac.

Vrijedi i zabrana rada kulturnih ustanova poput kazališta, koncertnih dvorana i opera, kao i kina i zabavnih parkova. Zabrana vrijedi i za bordele, kockarnice i teretane.

U Hrvatskoj su pak na snazi bitno slabije mjere.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više