U Njemačkoj se 2015. godine pojavljuje novo izdanje Hitlerova "Mein Kampfa"

AUTOBIOGRAFIJA nacističkog vođe i diktatora Adolfa Hitlera "Mein Kampf" prvi put nakon Drugog svjetskog rata će u Njemačkoj biti izdana 2015. godine.

Tada će prestati ustavna zabrana širenja misli nacističkih vođa. Zbog objave knjiga i tekstova nacističkih autora sada se u Njemačkoj još uvijek može dobiti novčana ili čak kazna zatvora. Zabrana će prestati vrijediti 70 godina nakon smrti Adolfa Hitlera u bunkeru u Berlinu, piše Telegraph.

Njemački Židovi dali potporu novom izdanju

Novi "Mein Kampf" će izdati minhenski Institut za suvremenu povijest (IfZ) te će uz izvorni tekst biti napisane i zabilješke povjesničara. Iz toga instituta se nadaju kako će njihova verzija Hitlerove autobiografije postati udžbenik u školama i na fakultetima. "Smatramo kako će naša verzija, s komentarima u kojima će se upućivati na pogreške u njegovu pisanju, biti mnogo bolja od onih verzija koje izbacuju neonacisti", tvrde iz IfZ-a.

Njemački Židovi su dali potporu tome projektu, jer smatraju kako će to izdanje spriječiti daljnje profitiranje neonacista od izdanja koje oni prodaju. U Trećem Reichu je Hitlerov "Mein Kampf" bio prodavaniji od Biblije. Njemački diktator je zbog tantijema, koje je ubirao kada su novine objavljivale dijelove knjige, postao milijunaš.

U Njemačkoj prodano preko 12 milijuna primjeraka knjige

Autobiografija je napisana u zatvoru u kojem je Hitler proveo pet godina nakon neuspjelog državnog udara 1924. godine. Na svakoj njezinoj stranici može se iščitati mržnja i predrasude neobrazovanog čovjeka te prijezir prema Židovima koje će desetak godina kasnije brutalno ubijati. U nacističkoj Njemačkoj je prodano preko 12 milijuna primjeraka "Mein Kampfa", dok je nedavno postala među najbolje prodavanim knjigama u Turskoj.  

Pročitajte više