KORONAVIRUS

U Njemačkoj se šef Crvenog križa cijepio preko reda. Dobio je otkaz

U NJEMAČKOJ je ovih dana na vidjelo izlazi sve više slučajeva cijepljenja preko reda. Prednjače političari i raznorazni dužnosnici. Opravdanja koja iznose svima u Hrvatskoj vjerojatno zvuče poznato.

Redoslijed cijepljenja u Njemačkoj jasno je reguliran uredbom Saveznog ministarstva zdravstva: prve su na redu osobe starije od 80 godina, kao i one koje imaju posebno visok rizik od zaraze radeći u bolnicama, liječničkim ordinacijama, u ustanovama za njegu starijih i bolesnih ili u centrima za cijepljenje.

Njemačka novinska agencija (dpa) piše da se ova uredba krši u čak devet saveznih pokrajina. I navodi da se u većini slučajeva to opravdava sljedećim razlogom: na kraju dana preostale su doze cjepiva pa ih nisu htjeli baciti. Naime, cjepivo se najprije mora pripremiti i razblažiti, a potom ga se može koristiti samo još nekoliko sati.

Najviše uredbu krše lokalni političari

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji već́ je u siječnju postalo poznato nekoliko slučajeva lokalnih političara koji su cijepljeni puno ranije nego što su trebali doći na red. Između ostalih, to su učinili i sadašnji i bivši gradonačelnici Hennefa te gradonačelnik Wachtberga. I u Bavarskoj, Donjoj Saskoj, Brandenburgu i mnogim drugim pokrajinama više lokalnih političara se također cijepilo preko reda, piše DW.

Prema riječima gradonačelnika u Halleu, tamo su prvo pokušali preostale doze dati ljudima iz prve prioritetne skupine. Budući da im to nije uspjelo, izabrali su osobe po načelu "slučajnog uzorka", a među njima su, igrom slučaja, bili on i deset gradskih vijećnika. Okružni vijećnik Saala cijepio se u prosincu jer je, kaže, bio na konzultacijama u klinici koja je upravo cijepila svoje zaposlene. Jedna doza je preostala, a nitko drugi od zaposlenih ni pacijenata nije se htio cijepiti, objasnio je vijećnik.

Biskup, šef Crvenog križa, upravitelji bolnica…

Augsburški biskup Bertram Meier i njegov generalni vikar također su cijepljeni. Biskupija je to opravdala time što obojica rade kao dušobrižnici u domovima umirovljenika.

Krajem siječnja cijepljeni su i članovi uprave u bolnicama u Bremenu i Bad Wildungenu, prije svih liječnika i ostalog medicinskog osoblja. Klinika je to opravdala činjenicom da rukovodstvo mora ostati sposobno za djelovanje u hitnim slučajevima.

Također krajem siječnja Hamburg je cijepio 102 vatrogasca i dva policajca. Zaposleni u kriznom timu i zdravstvenim vlastima također su cijepljeni, uključujući i državnog savjetnika za socijalna pitanja. 330 policajaca cijepljeno je u okrugu Stendal u pokrajini Sachsen-Anhalt iako pripadaju drugoj prioritetnoj grupi. A i skoro 400 policajaca u Saskoj cijepljeno je prije nego što bi inače došli na red.

Cijepljenje preko reda za sada je imalo ozbiljne posljedice samo za Haralda Krügera (63), šefa Crvenog križa u Hamburgu-Harburgu. On, kao i ostali zaposleni koji nisu radili na terenu, primili su cjepivo, pa je Krüger, kao odgovorna osoba, dobio otkaz. Crveni križ Harburg organizira mobilne timove za cijepljenje zaposlenih i štićenika u staračkim domovima. Harald Krüger je 36 godina bio direktor Crvenog križa u Hamburgu-Harburgu i imao je još dvije godine do mirovine.

Jens Spahn: Na nama je da pružimo dobar primjer

Savezni ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) u međuvremenu je komentirao ovu pojavu. Prioriteti koji su određeni i dalje vrijede, rekao je Spahn i dodao:

"Istovremeno, a ova rečenica je nova u pravilniku o cijepljenju - u pojedinačnim slučajevima kada je u večernjim satima neophodno izbjeći bacanje cjepiva može se odstupiti od uredbe."

Ponekad, ako se ljudi ne pojave u zakazanom terminu, ostaje cjepivo koje ne bi trebalo baciti.

"Ipak, i za takve slučajeve treba imati sustav koji također uzima u obzir uredbu o cijepljenju", rekao je Spahn.

"Na nama je da pružimo dobar primjer i ako treba, stanemo na kraj reda", naglasio je ministar.

A u saveznim pokrajinama se različito ophode s viškom cjepiva na kraju dana. Tako su se ponegdje preostale doze davale hitnim službama i osoblju koje provodi cijepljenje, a neki centri za cijepljenje su također napravili liste kandidata koji još nisu na redu, ali su u prvoj grupi prioriteta.

A u Ulmu, na primjer, svaki dan pripremaju samo 90 posto planiranih doza. Ostatak cjepiva se priprema samo po narudžbi. U Berlinu preostale doze idu timovima za cijepljenje - a to bi u krajnjem slučaju moglo obuhvaćati i policajce.

Njemačka Zaklada za zaštitu pacijenata zahtijeva stroge kazne za one koji krše pravila.

"Obrazloženje je uvijek isto - prekomjerno cjepivo bi se inače moralo baciti", rekao je predsjednik zaklade Eugen Brysch.

I traži drastične kazne za prekršitelje: novčanu ili čak i zatvorsku kaznu. On se zalaže za alternativne liste osoba koje još nisu na redu, ali spadaju u prioritetnu skupinu.

Pročitajte više